WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Education Executive Agency and Tax Offices, Groningen, Netherlands

Thursday 21 Apr 2011
 

Major green office fin-ished

 
RonaldTilleman 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

26/04/11 D, C
It's funny to call the sprinklers and CCTV an eye sore—more like the whole soffit is an eyesore. Can't really call it a ceiling when it is just exposed concrete turned bad. Should've just left it exposed if all they could do was sprinkle it with some ugly discs . . .
26/04/11 Samson, Dubai
The sprinklers and CCTV camera arrangement on the ceiling is an eyesore. A bit more thought should have gone in to match their color with the ceiling panels. Or atleast, any color improvement to reduce the contrast feeling.
 

Editorial

UNStudio/Ben van Berkel and consortium DUO² complete swirling commercial tower 


One of the largest green commercial facilities in Europe has now been completed. Located in the blossoming city of Groningen in the Netherlands, the 92m high tower is soon to become home to the Education Executive Agency and National Tax Offices – two key public institutions.

A monochromatic form with repetitive projecting fins, the structure towers above its neighbours in the public realm, its asymmetric form ‘set amidst small, ancient woodland, sheltering rare and protected species’. External developments are still in progress, as concepts for a sizeable public garden with water features and a commercial pavilion are put into place.

In an effort to soften the relationship between architecture and the commercial environment, UNStudio has composed a design with a ‘more human and approachable profile’. Its organic relief creates a dramatic silhouette against the sky, ensuring that the building is memorable but not overly commanding.

The characteristic fins on the building’s exterior integrate elements of shading, wind control and daylight penetration, whilst keeping a large amount of heat outside the building which reduces the need for excess cooling measures inside. A high pressure ventilation system with natural air inflow and outflow via main engineering shafts and the facade grills on the 11th floor also reduces the need for artificial ventilation.

Internally the space has been arranged so that the tower can be reused as a residential complex for future use without major structural modifications, produced with a structural grid of 1.2m rather than the conventional office grid of 1.8m. Lifts, stairwells and technical spaces have also been thoughtfully situated.

In order to ensure the most cost-effective and environmentally-friendly complex possible, a public-private partnership (DBFMO) was set up, designed ‘to effectuate on a more efficient use of public funds’. As such, a consortium comprising of Strukton, Ballast Nedam and John Laing took charge of the design, construction, financing, managing and maintenance of the building. UNStudio was the architect, Arup the engineer, and Studio Linse the interior advisor. Landscape design was provided by Lodewijk Baljon.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
UNStudio
www.unstudio.com

More projects by this architect

Theatre de Stoep

Qatar Integrated Railway Project

Canaletto

Qingdao World Horticultural Expo Theme Pavilion

Lyric Theatre

Hanwha HQ

Festive Feature - UNStudio

Hanjie Wanda Square, Wuhan Central Culture Centre

Baumkirchen Mitte

Ardmore Residence

Kutaisi International Airport

Yongjia World Trade Centre

Canaletto

Haus am Weinberg

V on Shenton

Hanjie Wanda Square

Union Station

Scotts Tower

Kutaisi Airport

New Amsterdam Plein

Dalian Shide Football Stadium

New Amsterdam Pavilion

Raffles City

Dance Palace

RETREAT

New Grand Hyatt in Frankfurt

Burnham Pavilion

Haus für Musik und Musiktheater der Kunstuniversität Graz (MUMUTH)

New Amsterdam Plein & Pavilion.

Haus für Musik und Musiktheater der Kunstuniversität Graz (MUMUTH)

Dubai Museum

Five Franklin Place

Light*house

Theatre Agora

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site