THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Bellevue Medical Center, Bellevue, Nebraska, United States 
Thursday 21 Apr 2011
 
Plain geometry 
 
Copyright 2011, HDR Inc., all rights reserved. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The geometry of the Great Plains and natural materials bring hospitality to new community medical center 

This new community hospital on the Great Plains has been designed as a welcoming healing environment that connotes hospitality rather than hospital. From arrival, through the public spaces, to the privacy of a patient room, visitors, staff and patients experience the atmosphere of an upscale hotel. A transparent entrance connects public areas, providing a communal space to unify this full-service 100-bed community hospital. Inside, abundant daylight, views to nature, hotel-like furniture and finishes, textiles with a floral motif and soft lighting combine to create a comfortable rather than clinical environment.

Images of stacked stone walls, farm houses and creeks are abstracted and translated into a winding, two-storey water feature cascading through the lobby. The building is composed of simple, vernacular rectilinear shapes in natural materials such as stone and glass that tie it to the surrounding landscape, and to a series of gardens that continue the healing process outside. Two horizontal slabs of ipe wood and zinc cladding float above an anchoring limestone base. Bands of glass fenestration reinforce the horizontal massing, echoing the horizon of the plains beyond.

Patient rooms reflect the design principles established, incorporating prairie grass motifs, rich wood grain textures, and open views to surroundings that include cornfields. Strong horizontal lines are repeated in the casework design, while native materials such as rounded river stones adorn patient room entryways. Reduced energy consumption and water conservation make this hospital 20% more energy efficient than a conventional one and have helped it achieve LEED certification for sustainability.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
HDR Architecture
www.hdrarchitecture.com

More projects by this architect

Humber River Regional Hospital

Children’s Hospital of Soochow University

St. James Medical Centre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site