WAD 2014

FRIDAY 1 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
National Centre for Tumour Diseases (NCT) Heidelberg, Heidelberg, Germany 
Tuesday 19 Apr 2011
 
Clinical significance 
 
images © Adam Mørk 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Behnisch Architekten's new facility fosters interdisciplinary work in an inviting ambiance 

The new building for the National Centre for Tumour Diseases (NCT) in Heidelberg is characterised by an open, friendly and inviting ambiance which has nothing in common with a typical hospital atmosphere. Here, patients, their relatives and friends, visitors, as well as staff can feel at ease. The new building’s architecture is meant to highlight the character of the NCT, and to create an ideal setting for interdisciplinary work. Its central light-flooded atrium, extending over four floors, has been designed as a focal point fostering encounters and communication between doctors and scientists, patients and visitors.

The eastern part of the building responds to the orthogonal structure and to the closed order of the adjacent 'Kopfklinik' (head clinics), which are part of Heidelberg’s university clinics. Here, three stacked floors accommodate the laboratories. The western part of the building develops more freely, setting itself off from the stringent orthogonal structure of the environment and responding to the slight curve of the street, this way establishing visual links to the 'Kinderklinik' (children’s clinics). Perched above is a two-storey, freely shaped volume which cantilevers over the building’s north entrance and western side. This element accommodates the consultancy suites and tumour conference areas, as well as offices for research and medical staff. Beyond this, it architecturally unites the building.

The technical plants are located under the laboratory wing. Rain water collected around the building is filtered before reaching the ground water. The use of activated slabs and air conditioning only where necessary, optimises costs for both the installation and operation of the air conditioning plant. The building conforms to state-of-the-art requirements for an energetically optimised building and is connected to the existing supply chain of the clinics on the campus.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Behnisch Architekten
www.behnisch.com

More projects by this architect

University of Baltimore School of Law

AGORA Cancer Centre

‘Haus im Haus’, Chamber of Commerce

Behnisch Architekten

Marco Polo Tower

Harvard's Allston Science Complex

Pittsburg RiverParc

Unilever Headquarters

 
Vola
ECOWAN