THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Chapel of St.Lawrence, Vantaa, Finland 
Tuesday 19 Apr 2011
 
Space to grieve 
 
All images courtesy of uusheimo.com and kuvio.com 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Chapel of St. Lawrence in Vantaa provides unobtrusive base for mourning 


The Chapel of St. Lawrence is based on a competition winning entry ‘Polku’ (Path) in 2003 by Avanto Architects. The experience of the mourner was the basis for the design process; the timeless architecture of the chapel is designed to assist the mourner, giving space for grief.

The lifespan target for the chapel is two hundred years. The main structure will certifiably last that long and the natural materials used will age with dignity. An important factor in choosing the materials was locality in addition to longevity, with onsite building and an emphasis on craft acting as distinct features of the whole project.

These ways of working ground the building in its surroundings and display the traces of handcraft. The developer was committed to achieving a building of lasting quality. A uniform whole was achieved by having the interiors, furniture, artifacts and textiles, as well as the cladding for the organs designed in the same office as the architecture.

Key Facts

Status Completed
Value 10(m€)
Add your name to this project
Avanto Architects Ltd
www.avan.to

More projects by this architect

Four Cornered Villa

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site