THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Hotel Fort Canning, Singapore, Singapore 
Monday 18 Apr 2011
 
Holding the Fort 
 
Courtesy of DP Architects Pte Ltd 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

History in a hill-top hotel 

Hotel Fort Canning resonates with rich historic and botanic credentials; its elevated parkland position having been a palatial resort for Majapahit Kings, traders and imperialists. Today, the site sits at the heart of the city; situated between Orchard Road, Clarke Quay and the Central Business District.

This exclusive setting and unique history inspired the conversion of the building from a sleepy club house into a unique archaeological hotel. Granted conservation status in 2005; the building's façade's had to be preserved and restored. This led to investigative works and one major discovery; the ‘porte-cochere', a previously enclosed lobby that is now expressed as a grand drop-off for the hotel. The success of the restoration process encouraged the designers to continue in the same vein throughout the project, returning all of the interiors to their original splendour. Columns were stripped of their non period cladding and repaired, as were the original beams. Yet, the most miraculous restorations took place on the grand stairs, analogous to a tree canopy; now look as they would have done 100 years ago. In addition to the restoration works four glass-topped archaeological pits, lauded by the Wall Street Journal, are featured in the hotel lobby floor with 14th & 19th century artefacts unearthed by Dr. John Miksic, archaeologist and associate professor at NUS.

The room interiors are tastefully decorated in a warm colour palette and accented with champagne gold, and designer furniture from Poltrona Frau. The glass framed verandas in the premium suites enclose a cosy sitting area as a modern re-interpretation of the serambi. This space offers guests an elegantly framed view of the city or a calming sea of lush greenery. Facing the serambi is the bathroom, with its glass framed conservation doors which separate it from the main living space whilst also reinstating the gentility of the room's colonial past. In combination with the high ceilings and large windows of Hotel Fort Canning, careful space planning and luxurious yet minimal decoration allow the rooms to feel large and airy despite the strict confines of its colonial footprint.


Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
DP Architects Pte Ltd
www.dpa.com.sg

More projects by this architect

Singapore Sports Hub

36BTrd

Paragon

Central Park

Noon Square

Orchard Central

Grand Park Orchard

Grand Park Orchard

Tan Chee Kiang

ITE College West

The Orion

Mandarin Gallery

Latest Jobs in Singapore

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site