THONET

SATURDAY 1 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Ryerson Student Learning Centre, Toronto, Canada 
Friday 08 Apr 2011
 
Heart of glass 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Shimmering glass facade to encase new Ryerson Student Learning Centre in Toronto 


On Wednesday, Ryerson University President Sheldon Levy unveiled the spectacular design of the Ryerson Student Learning Centre, which will be built at the corner of Yonge and Gould Streets. Designed by the acclaimed international architectural team of Zeidler Partnership Architects of Toronto and Snøhetta of Oslo, Norway and New York City, the stunning new building will provide Ryerson students with an outstanding environment in which to study, collaborate and discover.

The eight-storey Student Learning Centre boldly marks Ryerson’s new face on Yonge Street. It will feature a dazzling glass façade, a welcoming elevated plaza, a bridge to the existing library and a range of academic, study and collaborative spaces for Ryerson’s students, faculty and staff. Yonge Street frontage will feature destination retail at and below grade, creating a prominent commercial façade.

“The notion that learning is a static, solitary activity is outmoded,” said, Craig Dykers, principal architect and co-founder, Snøhetta. “While it remains important to find places of introspection, it is also vitally important to create places where people can more actively seek knowledge, where social connections can intertwine and where all forms of activity, quiet and loud, can find a suitable home. The design of the Student Learning Centre is foremost about providing these new and diverse functions.”

With links to the existing Library building, the Student Learning Centre will offer a variety of creative and inspiring learning environments and spaces. Every floor will have its own personality - some will be open and interpretive with flexible furniture and terraces while others will be densely filled with enclosed study rooms for groups of four to eight people. Space will be available for independent, quiet study and contemplation.

The transparent glass skin of the 155,463 sq ft Student Learning Centre will feature a surface design that will create varying light qualities within the interior space. As a further demonstration of Ryerson’s long-time leadership in sustainability, the building will be LEED Silver compliant and at least 50% of the roof will be a dedicated green roof. Construction on the building is expected to begin late this year, with a targeted completion date of winter 2014.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Add your name to this project
Zeidler Partnership Architects
www.zeidlerpartnership.com

More projects by this architect

Mohawk College, Fennell Campus, Electronic Learning Centre

University of Guelph – Hill’s Pet Nutrition Primary Healthcare Centre at the Ontario Veterinary College

Mohawk College of Applied Arts – The Learning Exchange

Assuta Medical Centre

Knightsbridge Estates

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site