THONET

WEDNESDAY 1 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Manasc Isaac Architects, Edmonton, Canada 
Friday 08 Apr 2011
 
The bright side 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Servus Credit Union Corporate Centre reimagined 

Located on the south side of Edmonton, Alberta, Manasc Issac transformed a former call centre into a new Corporate Centre for Servus Credit Union, one of Canada's 50 best managed companies. The building provides administration offices for 400 staff, a data centre and records archive. Expected to achieve LEED® Silver, this building is an ecologically responsible showpiece that is a comfortable and healthy environment for staff and clients.

Manasc Isaac were selected for their extensive green building experience, unique integrated design approach and commitment to creating successful, high-performance, sustainable buildings. The shared vision was to provide Servus with a welcoming, environmentally-friendly facility and a healthy, safe working environment. Virtually every surface of the dark and oppressive call centre was redesigned by Manasc Isaac to create a brighter, more engaging environment.

The most notable change is the addition of a clerestory, floor cutouts and staircase through the core of the building. Natural daylight creates a more livable feeling throughout the building, and also reduces electricity use by 15 to 25%. Daylight and motion sensors were also added to lighting throughout the building to further conserve energy. The insulation and design of the building were improved by adding exterior cladding and high performance, operable, Visionwall® 4-element curtain wall windows.

These changes improved the insulating value of the walls from R12 to R30 and the windows from R1.5 to R7. During construction, much of the existing material was reused, and a large number of everyday items in the building contain recycled materials. Improvements were also made to the existing mechanical systems resulting in significantly better air quality.

The new member-focused design includes a workout/yoga room, showers and stalls for those who commute by bicycle, and accessibility to public transit. The new Credit Union facility was also designed to have the capacity and flexibility to enable future growth.

Preliminary Consultation, Research and Analysis commenced in September of 2008. Servus staff began moving in during October of 2009. The official grand opening of the building took place on 4 November 2010.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Manasc Isaac Architects
manascisaac.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site