WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sanjay Puri Architects, Mumbai, India 
Monday 04 Apr 2011
 
Climate-responsive design 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Four diverse projects demonstrate Sanjay Puri Architects' cohesive design approach 

The design approach to the work of Sanjay Puri Architects incorporates sustainability, climate responsiveness, imbibing tradition while simultaneously exploring varying forms and scales and the generation of usable outdoor spaces as an extension to internal ones.

Spiralling angular balconies that are partially sheltered and partially open to the sky act as transitional spaces between the inside and the outside of Infinity, Mumbai. This project is a mixed-use development with residential towers, an office block and a hotel, with each building orientated towards the north to reduce heat gain in a climate that has an average temperature of 30°c throughout the year.

The G.I School in Mumbai is designed in the midst of a densely populated urban area, with a high permissible floor area necessitating a tall school building within a restricted plot of only 2,700 sq m. A secondary skin of hexagonal, glass-reinforced concrete sheathes the entire building with large openings on the northern sides and smaller ones on the southern sides to reduce heat gain and make it energy efficient.

The Offices'63 buildings in Gurgaon, Delhi is designed in answer to Delhi's fluctuating climate between 6°c in the winter months to 40°c in the summer months. With the creation of a large garden on the northern side which is protected from the summer sun, the design generates individual open spaces for each office on the northern side. This building of 50,000 sq m is thus fragmented to appear like an organic assemblage of spaces reminiscent of the old Indian towns. The service areas and vertical circulation spaces of the offices are located on the southern side to minimize heat gain and are naturally ventilated using wind chimneys and traditional jali screens.

The Bombay Arts Society building, Mumbai is a fluid enmeshing of spaces. Designed on a small plot of only 1,000 sq m the building houses art gallery spaces, an auditorium and cafeteria on the three lower levels encapsulated within free-flowing, fluid forms to allow them to be perceived in continuity and as larger spaces.

The upper level houses a small office block angled to capture views of the ocean in the building's proximity, while facing north to minimize heat absorption in its internal spaces.

These four diverse projects portray a cohesive design approach by being responsive to their surrounding climate and contextual to their location, while demonstrating an explorative nature in their creation of new spaces.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Sanjay Puri Architects
www.sanjaypuriarchitects.com

More projects by this architect

Bombay Arts Society

Sanjay Puri Architects

Palmyra

Chrome Hotel

Rustomjee School

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site