THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
China National Tennis Center, Beijing Olympic Zone, China 
Friday 18 Mar 2011
 
End in sight for Atelier 11 
 
All images courtesy of Atelier 11 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

China National Tennis Center by Atelier 11 progresses well on site 


Specially designed for the country's most prestigious tennis game - China Open - the new China National Tennis Center is located in the Beijing Olympic Zone. As a last addition to the group of national stadiums built before the 2008 Olympic Games, the Center will become Beijing’s largest stadium for tennis games with its state-of-art facilities on completion in June 2011.

The design takes a coherent approach and presents a crown-like structure with the use of 16 sets of V-shaped columns for the skeleton of the architecture. The columns not only hold the grandstand and outdoor maintenance facilities, but also create a geometric pattern for the exteriors of the building.

So the structure of the stadium is able to speak for its own beauty without any unnecessary decoration. While the design remains simplistic and distinctive, the concrete construction adds the weight to the stadium as to project an emotional perception on the visitors, referring to the importance of the building in its field.

For the internal space and facilities, different needs from all the user groups have been analysed in depth so that both design and function at a high quality can be achieved. In order to stay flexible for the weather change during games and various conditions required by other activities, a collapsible roof is designed to have a maximum opening of 60x70m towards the sky.

Besides the regular seating rows spreading around the stadium, a two-floor box is specially designed around the bottom part of the grandstand to create more exclusive seats for a better view within the limited space.

The design of flow lines inside the stadium takes into consideration the different activities by athletes, VIPs, regular audience, and staff. Taking the existing site condition and the solid traffic concept in the surroundings, the entry and exit channels for each group are carefully divided without interference, which guarantees a well-organised traffic flow inside the stadium even if with its maximum capacity.

 

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Add your name to this project
Atelier 11
www.atelier11china.com

More projects by this architect

Main Pavilion for the 9th China (Beijing) International Garden Expo

Atelier 11

Diamond Arena

Pan Long Gu Valley Conference and Exhibition Centre

Inside-out Art Center

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site