WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Christie Patient Treatment Centre, Manchester, United Kingdom 
Wednesday 16 Mar 2011
 
Bold as brass... 
 
images © David Oates 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

13/05/11 Rizky, Jakarta
the material doesn't work, prefer white instead of bronze, tan or whatever color it is. I agree with the previous comment, nice elevation...
23/03/11 Samson, Dubai
Excellent elevation - poor quality of work by the cladding contractor!
 

Award Entry

AFL Architects completes largest chemotherapy unit in the UK 

The brief from the Christie was for a new building to replace an existing outdated facility and to house to the largest early clinical trials unit in the world, the largest chemotherapy unit in the UK and a new private patients unit. This building was to be of the highest architectural quality, create a strong new entrance to the hospital and achieve a BREEAM ‘Excellent’ Rating. The building has been designed to have a relationship with the existing buildings on site, both visually and physically. The building has been orientated to relate to the adjacent buildings on the site, and create a stronger and more legible main entrance point to the hospital.

The building is clad primarily in an undulating ribbon of brass shingles. The natural textural finish and rich, warm tones of this material were chosen to compliment the brick and terracotta cladding on adjacent buildings, whilst creating a unique and beautiful façade with a natural patina which will weather naturally over time. This is contrasted with a dark grey ceramic rainscreen cladding, echoing the slate roofs of the Victorian properties opposite. Both the Christie and AFL Architects wanted a design and layout that would maximise opportunities for natural lighting, ventilation and break-out space to create an attractive and healthy patient environment.

The landscaped central lightwell - accessible to all building users - provides a valuable open-air amenity space for relaxation and interaction. In addition to environmental considerations, steel-framed construction with lightweight concrete decks and stud work throughout the project has provided large open plan areas allowing future flexibility for the Trust. The Christie vision for this building has been met with a unique, carefully crafted and sustainable design, effectively facilitating valuable medical treatment and research work for years to come.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
AFL Architects
www.afl-uk.com

More projects by this architect

FC Kuban Stadium, Krasnodar, Russia

Edgbaston Cricket Stadium

Staplewood Football Development Centre

Oak Road Patient Treatment Centre, Christie Hospital NHS Trust

Adamson House, Centenary Way

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site