WAD 2014

TUESDAY 23 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Oakland House, Oakland, California, United States 
Monday 19 Nov 2007
 
BridgeUnique two-volume structure connected by glass bridge 
 
Photos by Tim Griffith 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Modernist home with magnificent vista from Bay Bridge to Golden Gate 

Located in Oakland, California, on a down-sloping site high above the San Francisco Bay, this home was designed to capture the magnificent vistas spanning from the Bay Bridge to the Golden Gate Bridge. Floor-to-ceiling glass clears the way to unobstructed views.
The clients, a couple with grown children, wanted to create a dream home for their life as empty nesters, but still desired accommodations for their kids and other frequent guests. Thus, the four-bedroom home was planned as two distinct volumes connected by a glass bridge.
The primary volume is all about the owners who sought luxury and transparency. The master suite is a spacious open area with a wall of glass connecting the residents with their setting and capturing the breathtaking bay. The tub and shower are open to the bedroom and separated from the outside only by glass. Also in this main structure are the open plan of living room and kitchen.
The secondary volume, the street-facing building, comprises less critical functions: a glass carport, three guest rooms and a recreation room.
Situated on a hillside slope high above San Francisco, in an area previously devastated by a massive fire, the neighborhood has enjoyed a rebirth. Having neighboring homes on either side, the design creates privacy on both sides with greater openness on the ends. The Oakland House’s design not only maximizes views for the inhabitants, but by remaining low to grade, ensures views for surrounding neighbors as well. The dramatic view through the glass car port immediately situates inhabitants upon arrival and also serves as a wind screen. The curving exterior walls sculpturally erode and, creating a visual continuation of front and back building, unify the project. In addition to providing privacy, separating the two volumes provides space for a tranquil garden, enhancing the varied experience of the outdoors. Placing the master bedroom on the lower level gives direct access to the infinity pool, providing a visual and physical extension of the home. The design incorporates fast growth woods, a recycled steel frame and radiant heated concrete floors utilizing solar water collectors.

Key Facts

Status
Value 700000(m€)
Kanner Architects
www.kannerarch.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site