WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Hotel Courtyard by Marriott in 'Viertel Zwei', Vienna, Austria 
Tuesday 08 Mar 2011
 
Sleeping in a boomerang 
 
Zechner & Zechner ZT GmbH 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Zechner & Zechner present their completed 250-room hotel in Viennese Prater 

Recent years have seen the implementation of the City Densification Project in the Krieau, an area within the Prater district of Vienna. A high-rise building, numerous office buildings, a residential building and a hotel – the Courtyard by Marriott Wien Messe – have been constructed on a building site of approximately 40,000 sq m.

The hotel structure responds to the concave and convex forms of the neighbouring high-rise buildings with a boomerang-shaped, curved eight-storey accommodation wing that projects over a single storey base.

Reception, restaurant, conference rooms and the hotel management offices are located within the all-around ceiling-high glazed base area. The rounded glass facade, which extends around the corners, allows hotel life to be experienced from the public spaces outside the building, and also in turn extends the interior space outwards so that there is a light airy atmosphere even when the restaurant terrace, which looks toward the future lake-side promenade, can not be used because of the weather.

The eight-storey hotel room wing with double-loaded corridors and 250 rooms is situated along the building's main axis to guarantee optimal illumination to both sides. From the north half of the wing the hotel guests have a view of the new 'Viertel Zwei'.

An attractive view in the direction of the Prater can be seen from the south and east halves of the wing. The facade of transparent and opaque elements is a key design feature of the hotel-room wing. The design of interchanging narrow light and dark stripes was inspired by the barcode, and bright aluminium sheet panels and dark window areas alternate with each other.

Displaced horizontally at different floors this interplay produces a simple, but far from dull, façade design that has a very individual appearance, especially from a distance.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Zechner & Zechner Zt Gmbh
www.zechner.com

More projects by this architect

Graz Main Station Local Transport Hub

Gudiashvili Square Redevelopment

Air Traffic Control Tower and Fire Station, Zeltweg Military Airport

Local Traffic Hub Europaplatz

OBB Corporate Headquarters

Airport control tower Vienna

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site