WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Gebze Institute of Technology - Department of Electrical-Electronical Engineering, Gebze, Turkey 
Monday 07 Mar 2011
 
Better learning through engineering... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Alp Architects & Planners Ltd designs new buidling for Gebze Institute of Technology 

The 8,000-sq-m EEE Electrical-Electronical Engineering Department Building is part of the Gebze Institute of Technology's new campus, which enjoys 3,800,000 sq m of land descending from the Istanbul-Ankara Transeuropean Motorway downwards to the shores of Izmit Gulf in Kocaeli Province of Turkey. The area is the centre of industry and technology and is expected to be the ‘Silicone Valley of Turkey' in the near future. The construction works for Izmit Gulf Suspended Bridge, the world's second longest with a 1.7 km free span, have already been initiated on the eastern edge of the Campus.

The Institute's master plan, projecting 350,000 sq m of enclosed space and 1,000,000 sq m of landscaped surface, was originally completed by Dr. Ahmet Vefık Alp in 1995. The 12,000 sq m Departement of Chemistry and 10,000 sq m Department of Environmental Engineering buildings by the same architect are already in service.

The design philosophy of the EEE building aims to minimise the land excavation and integrate the buildings with the severly sloping topography of the site It possesses one lower entrance at the inner pedestrian ring at 0.00m and another upper entrance facing the campus outer peripheric boulevard at +9.30m. The rectangular building with a curved metal-shed roof is made of 2 wings that meet at the central cylindrical atrium serving as a collecting and distributing entity.

The vertical organisation of the structure appears to be creative and benefitial both functionally and spatially: The office / classroom wing's 3 floors equalise in height with the high-ceilinged lab wing's 2 floors. Yet, both wings meet at the same level at the lower entrance at 0.00m, the upper entrance at +9.30m and the top floor at +18.60m.

The high-tech architectural style reflecting the Department's academic philosophy is sensitively collided with the Turkish traditional architecture as expressed in the Department's Chairman's suite interpreted as a traditional Turkish house projecting off the central atrium.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Alp Architects & Planners Ltd
www.alparchitects.com.tr

More projects by this architect

TRANSMAR: Europe-Asia 50 km Floating Bypass Viaduct

Gebze Institute of Technology

Malatya City Hall

 
Vola
ECOWAN