TUESDAY 23 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Arts Building - Nelson Marlborough Institute of Technology, Nelson, New Zealand 
Friday 04 Mar 2011
 
Incubator for the arts 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

18/03/11 Tutor, Nelson
Speaking as a tutor at this establishment I appreciate the coming together of all the art areas into one building but have a few issues as to its functionality of the classrooms although it is visually appealing.
The available space is less than we previously had and the classrooms are undersized for the student numbers.
The ventilation in the classes is poor.
The acoustics in the classes are poor.
The numbering in the lifts is incorrect and the biggest issue for me is that the classroom floors are concrete which is very unpleasant to stand on for 5 hours each day. The wooden theme carried through to the floors would be good. It seems as if we are only appealing to the eye rather than the whole body!
Click for more ...
 

Award Entry

New arts facility for Nelson from irving : smith : jack 

Set in a region of New Zealand renowned for being an arts incubator, this building is the built intersection of paired aspirations; the Nelson region's physical and philosophical requirement for a leading edge arts teaching environment, and the New Zealand Government's objective for a landmark timber structure that showcases structural timber within architecture. The building fulfils two functions, as venue for community and tertiary arts teaching and exhibition, and as a tool to educate the NZ construction industry in creative structural timber use.

This new building reconnects a variety of artistic disciplines to encourage collaboration and cross fertilisation. Completing a significant campus crossroad, the facility connects arts teaching, studio, performance and workshop facilities to the campus via a three-level atrium. Enjoying northern sun and outlook beneath a broad, protective eave, this campus circulation space encourages social interaction centred on the display, critique and exhibition of art.

Teaching and studio areas gather soft south light without the need for elaborate sun control and are readable both from the atrium and the city. This vision of ‘Exhibition not Inhibition' for art education parallels the expression of timber components within the building and to the surrounding community. Timber is used as structure, but further to warm, articulate and deinstitutionalise the teaching environment. All timber elements are left on show to express their function and highlight timber's potential as a design and structural element.

The building utilises Laminated Veneer Lumber (LVL) for all structural components. World first ‘damage avoidance' seismic engineering incorporates post tensioned timber shear walls. These enable use of a straight forward post and beam gravity frame, immediately legible in its simplicity. The timberwork, while upscaled, speaks of conventional domestic timber structures, developing the notion of a crafted provincial vernacular.

All structural components are grown, milled, manufactured and erected within an eighty kilometre ‘Radius of Resource'. All timber is fundamentally local, acting as a carbon sink, the foundation stone of an environmentally sensitive design philosophy. Sustainable passive
approaches to daylighting, ventilation and shading are combined with double glazing, high insulation values and extensive thermal mass to reduce energy use. This innovative timber building provides an uplifting environment for learning; an economic community asset and a sustainably sound solution to the provision of tertiary education
facilities.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Irving Smith Jack Architects Ltd
www.isjarchitects.co.nz

More projects by this architect

Irving Smith Jack Architects Ltd

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site