THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Pharmacy Australia Centre of Excellence, Brisbane, Australia 
Friday 04 Mar 2011
 
The right medicine 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Woodhead completes new centre of excellence in Brisbane 

PACE stage 1 houses the University of Queensland's new School of Pharmacy comprising laboratories, research and teaching facilities, offices and carparks to deliver state of the art scientific, teaching and business infrastructure within an innovative collaborative zone, linking academia, science, industry, government, community, research and clinical practice.

The design fully satisfies the criteria of the brief but also provided additional benefit by introducing a range of social spaces throughout the building. Scientists know that new research directions, partnerships and even ‘eureka' moments often occur in these less formal environments. The design features flexible laboratory and ancillary spaces with capacity for expansion over time as well as the opportunity to use shared meeting and event facilities within the shared collaborative zone.

The building has been developed in two wings allowing the heart of the site to be developed as a vibrant public plaza space. The separate form of the Lecture Theatre sits above the plaza as a sculptural centrepiece which affords shade and accommodates the indoor-outdoor café. It is strategically landscaped for shade and  ambience shifting the emphasis from the physicality of place to embrace a sense of social belonging and community.

PACE has been designed around a flexible laboratory module with services designed with capacity for expansion and alteration to accommodate developments in technology. In an environment where stringent laboratory requirements limit opportunities for natural ventilation, the building has been designed with numerous terraces and balconies for building occupants to have easy access to the outside.

The desire for natural light and views is carefully balanced against the requirements for the exclusion of direct sun from laboratory spaces by using sunshades. The building was extensively modelled to ensure that the sun shading satisfied the strict statutory controls and the building orientated and configured to control thermal loading.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Woodhead
www.woodhead.com.au

More projects by this architect

Changi Airport Terminal 1 Redevelopment

2 Victoria Avenue

Changi Airport Terminal 3

Sydney Airport Terminal One

Flinders Medical Centre

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site