WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Newton & Arkwright Buildings - Nottingham Trent University, Nottingham, United Kingdom

Friday 04 Mar 2011
 

Modern adaptation

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

21/05/11 RichM, Nottm
The courtyard is a bit special, the perfect fusion of new, old and older. To be in that space is uplifting, you can't help thinking, wow, this is so nice. Congrats to all involved in its design, it works brilliantly.
 

Award Entry

Two historic buildings brought up to date by Hopkins for Nottingham Trent University 

The Newton & Arkwright project is the £90m centrepiece development of the Nottingham Trent University (NTU) City Campus regeneration project and secures the future of two of the University's grade II* listed buildings on their city centre site.

The Newton and Arkwright buildings are each of their times and were sadly never designed to work together, leaving them backing into each other across an awkward and unresolved wedge of space with numerous back doors alleyways and loading bays opening onto it that became known as Newton Yard. Changes in the patterns of movement around the city - most notably the NET Tram line on Goldsmith Street meant that the majority of people using the buildings accessed them via Newton yard and effectively both buildings were functioning ‘back-to-front'.

The brief required that the buildings be adapted to create an open welcoming and inclusive environment, from the design of entrances to the character of teaching spaces and to provide adaptable spaces for learning to meet new and ever changing requirements for the delivery of teaching. Most fundamentally, the brief required that both moribund buildings be regenerated to provide a range of efficient, flexible, accessible and inspirational facilities to serve as the future heart of the regenerated city centre campus.

At the heart of the scheme is the new Central Court and Link building - designed to become the new ‘front door' to the City campus, locating NTU within the city and providing it with a new vibrant social centre whilst providing a key functional benefit in turning the Newton and Arkwright circulation patterns around, linking the buildings together and providing a transparent yet welcoming new entrance and front elevation.

Significant structural works have been carried out to open up the lower two floors of the Newton building (the redundant engineering workshops) to create and allow space to flow into the double height ‘Newton Forum' which bridges between the new lecture theatres and large multi-purpose teaching rooms creating the learning & teaching powerhouse of the scheme. While the upper floors of Newton tower have been completely refitted to provide a pool of new teaching rooms and staff offices.  These floors now offer a more open, legible and un-intimidating plan along with an adaptable mix of well serviced rooms to teach groups of between 18 and 60 students.

The Victorian Arkwright building outer street facing wings have been restored to their original configuration of grand rooms whilst the jumbled and underused central wing has been removed to open up the entrance hall of this building for the first time and create the Arkwright Quadrangle. This new quadrangle provides the university with its first and only secure external space of any quality and allows the opportunity to orientate oneself, provides a venue for students, staff and on occasions, the public to enjoy a calm and contemplative exterior space secured from the bustle of the city beyond.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Hopkins Architects
www.hopkins.co.uk

More projects by this architect

Living Planet Centre

London 2012 Velodrome

Frick Chemistry Laboratory - Princeton University

Olympic Velodrome

Frick Chemistry Laboratory, Princeton University

North College Redevelopment - Rice University

Kroon Hall - Yale University

La Spezia Hospital

Hopkins school projects

Brent Civic Centre

National Lawn Tennis Centre

VeloPark London 2012

The Smallest Cinema in the World – For the Wealthy and the Good

Bryanston School, Music Department

Dubai World Trade Centre District

Dubai Gate Village

Cricket Stadium

VeloPark

Hostry Building

Shin-Marunouchi Building

Evelina Childrens' Hospital

Evelina Childrens Hospital

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site