WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
City of Westminster College, London, United Kingdom 
Thursday 03 Mar 2011
 
A step up for Westminster College 
 
shl 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Completed campus by shl brings Scandinavian flavour to London college 


The new flagship Campus for City of Westminster College by schmidt hammer lassen architects (shl) is designed to support new ways of teaching and learning. The 24,000 sq m College, won in a competition in 2006, provides much greater amounts of open learning spaces than typical colleges in the UK and holds state-of-the-art facilities for both students and staff. The building is designed to embrace interaction and diversity and allow students to learn from each other, both formally and informally.

“The learning spaces of City of Westminster College are adaptable and flexible so that, in addition to the integrated technology, the students’ development is supported by the diverse architectural spaces of the very building they are in. It is a design which encourages new ways of teaching and learning,” says Founding Partner of schmidt hammer lassen architects, Mr Morten Schmidt.

The College is located in the heart of Central London at Paddington Green on the site of its previous building, an inefficient and failing 1960s block. The building has been designed from the inside-out, responding to the needs of the diverse groups who use the College, as well as taking into account the sensitive local context. It appears as a clean-cut, modern building with a distinct Scandinavian heritage. The building’s simple geometric forms rotate around a terraced atrium, creating a unifying yet flexible organisation.

To support connectivity with the local community, most public functions – including an exhibition area, a theatre and a café – are located adjacent to the main entrance before the security turnstiles. The choice of colours for the building is inspired by its context and by the change of the seasons, whilst the light timber panels lining the interior form a contrast to the exposed concrete surfaces and underline the Scandinavian design heritage.

The building is designed to be sustainable and energy efficient and the overall scheme will have a low maintenance liability, significantly reducing the building’s lifespan costs and carbon footprint.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Christchurch New Central Library

Island School

Ningbo New Library

Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Shanghai West Bund Biennial Pavilions

More Projects

Latest Jobs in London

Director of The Architecture Foundation

Project Architect

Qualified Architects.

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site