WAD 2014

FRIDAY 1 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Nordahl Grieg Highschool, Bergen, Norway 
Monday 28 Feb 2011
 
A universal educaton 
 
Photo: Daniel Clements 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

LINK completes school in Bergen with special attention given to the hearing impaired 

This new school has room for 800 students. The building is a result of an EEA competition in 2006 where the emphasis for selecting a winner was defined as being architecture and pedagogy. The school was completed in 2010 and was nominated for the Bergen Municipality Architecture Award in 2010. Whilst the pupils and staff are provided with a superb teaching facility, the project, covering an area of 14.000 sq m, has a simplistic design which is well embedded in the landscape.

The school's architectural presence is defined throughout using sustainable low maintenance materials such as copper and glass. The building was designed with generous spatial planning to create a new square where the local community is able to engage in activities and make use of the facilities. The outdoor sports amenities are closely linked to the indoor sports hall. A reading garden connected to the library coupled with the outdoor amphitheatre provides excellent assembly areas for the students.

Universal design and advanced technical solutions have been implemented making this school available to everyone, with special focus on the hearing impaired. The layout is uncomplicated and the intentional use of colours allows for easy orientation. The flexible layout and extensive use of glass gives the building a feeling of transparency and openness which again is reflected in the educational prospect. Students can simultaneously engage in different modalities of learning in an environment where colour and technology abound.

The universal design applied to the building is carried over into the outdoor elements where water is an integral part of the landscape design. By offering a variety of public functions, the project contributes to the surrounding community. Its architecture challenges the neighboring building tradition in a positive manner. Whilst the building represents one of the most contemporary schools in Norway, all its features add to a constructive development of the local municipal.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
LINK arkitektur AS
www.link-signatur.no

More projects by this architect

Vaagen and Sandnes Culture Academy

Kirkeparken High School

Lysaker Park

 
Vola
ECOWAN