WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Priory Church in Wales Primary School, Brecon, United Kingdom

Saturday 26 Feb 2011
 

Learning curve for Brecon pupils

 
Photography © Abbie Keddle / Brecon Images 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 22

Add comments | More comments

11/04/11 Brigette, Singapore
This looks like a wonderful environment and structure for children to learn and play in. Our two young children attend nursery in Singapore and we have looked at many potential schools for them beyond the age of 5. This layout is exceptional and like nothing we've seen here. I particularly like the circular central area of the school, symbolic in so many ways and promoting the community feel of the school.
Click for more ...
10/04/11 Kathleen Boyce, Swansea
Priory Church in Wales primary school has a truly inspirational design which takes advantage of the school's juxtaposition to the ancient site on which the Cathedral now stands. The circular design allows for easy movement and ensures that the building is always flooded with light thus producing a harmonious and uplifting learning environment. A particularly impressive feature is the beautiful hall whose circular design is echoed in an outside courtyard. A school of which the architects, builders, engineers,diocese and whole school community can be proud.

Kathleen Boyce( DDE for the Diocese of Swansea and Brecon)
Click for more ...
08/04/11 Luis Bueno, London
I wish my home town in Brasil had schools like this! I love the view from the air: very elegant and organic!
07/04/11 Pauline McKenna, Windlesham
This is a building that pupils will be proud to call their school, which is unusual in a time when people are dismissive of almost everything.
07/04/11 Anita Zeldin, East Hampton, NY USA
This is an amazing, innovative design. Clearly, the architects have succeeded in providing a space that fosters learning, innovation and creativity. Additionally, designing such a building that is also ecologically 'green' is a testament to the architects' ability to marry form and function with sustainability. Bravo!
Click for more ...
05/04/11 David Summers, Brecon
I am a member of Brecknock Access Group and I scrutinise all planning applications submitted to Powys County Council and Brecon Beacons National Parks to ensure accessibility for disabled people to all new buildings. I was involved with this project, in a voluntary basis from the initial planning stage to the completion. I am very impressed with the high standard of facilities available to children with disabilities of any kind. It is essential for all children to have equal opportunities and inclusion. I have not seen such a remarkable inclusive design for a school building anywhere else.
Click for more ...
05/04/11 Sue Lynn, Woking, Surrey
As a teacher, I love the continuity of the building and the linking of the inside and outside space. The teachers and pupils must take pride in working and learning in such an inspiring environment.
04/04/11 Dr Jones, Hereford
Its great to have local materials used.Another great feature is that it is a very well insulated structure ideally designed for the situation.
04/04/11 Ailsa Donovan, Wokinhgam
I wish I had had a super building like this when I was at school. What a super learning environment.
01/04/11 G Silverthorne, Reigate
Refreshing....... good to see fundamentals being delivered in terms of attractive design, functionality and form whilst meeting current and in many ways, future needs of sustainability issues!
 

Award Entry

Petersen Williams completes new primary school in Welsh market town 

The requirement of the Governors for their new school was that it would provide; ‘children of the next generation and of the locality, with a school which encapsulates all that is expected to ensure a fitting environment for education in the 21st Century’. The school brief included a requirement for a nursery, an assembly hall, learning resource, food technology and creative arts facilities together with areas where teachers can deliver the Foundation Phase ‘learning through play’ initiative. This site is located in the historic town of Brecon within Brecon Beacons National Park. The existing site levels, contours and site views have influenced building form, location and orientation. The development of the school as a community itself was the main influence on the design ethos and features of this school. An ordered hierarchy of the spaces has evolved with larger spaces for groups at the ‘heart’ of the school surrounded by smaller classrooms. All classrooms are arranged chronologically from the entrance and are served from the curved circulation route that runs through the building and access points from the external areas. Adjacent to the main entrance is the circular hall and external courtyard. The circulation route to the nursery and infant classes is an overflow learning area and wraps around the courtyard which is also used as a secure external learning, play or assembly area. Materials used both externally and internally in the project are sympathetic to the site, the surrounding buildings and landscape. Sustainable design elements incorporated in the scheme include a biomass fuelled boiler, grey water harvesting and photovoltaic units. Client feedback indicates that their brief requirements have been met as the innovative layout and design of provides pupils and teachers with an enhanced learning environment and Priory School has become a popular community venue.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Petersen Williams LLP
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site