WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
CAN FRAMIS Museum, Barcelona, Spain 
Thursday 24 Feb 2011
 
A place of tranquility 
 
Fernando Guerra FG+SG 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

BAAS creates an oasis away from the hubbub of the city in Barcelona 

The new Fundación Vila Casas museum is located in the 22@ District, an area where Barcelona City Hall has promoted a full redevelopment of a former factory/heavy industry zone by substituting premises with light service industries. It is now primarily a high-rise, heavily built-up area housing service/hi-tech industries. With 'Can Framis' the architect aimed to play on contrasts, with a surrounding garden providing a tranquil breathing space away from the hubbub of speed and time.

The largely-paved garden will have many trees and winding paths which will embellish the cloak of ivy which already covers the environs and in the future will enshroud the building and trees. The two buildings to be preserved have 'little architectural worth' and are currently derelict. The architect observes that their main interest lies in the contrast of their location, based on the former agricultural sketches prior to the implementation of the Cerdà plan at a level of 1.5m below the current road.

This project consisted of restoring two current factory buildings and constructing a new one to link them, coinciding with the site of another former warehouse which - as a whole - forms a courtyard, paved with stones recovered from the former factory, which acts as the main entrance to the museum. Visitors will begin on the highest level and continuously move downwards through semi-lit areas, which will then light up to showcase the exhibited pieces.

Wood appears copiously on window frames, staircases and between the buildings, as well as on the painting support screens, in reference to the material of the canvas frames. Outside, the lime mortar which blends with the existing stonework merges with the exposed concrete of the new buildings. The façade then becomes a collage of textures, niches and coverings which reflect the different ups-and-downs of the building throughout time.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
BAAS, Jordi Badia
www.jordibadia.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site