WAN Awards

SUNDAY 28 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

The Vibeeng School, Haslev, Denmark

Monday 21 Feb 2011
 

Designing for a national vision

 
Arkitema Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Arkitema designs first low-energy school based on Denmark's new master programme for schools 

The primary goal of the Vibeeng School is to integrate sustainability and learning in a low-energy school building (equivalent to LEED gold). The building is characterised by its red exterior and the abrupt foldings of the roof which create 'house' like images in the facade and spatial variation in the interior. At the same time the varying shapes of the roof provide optimum angles for south-facing solar panels and north-facing windows. Both active measures that help create a low-energy school. The school itself is designed from the inside out with an overriding concept that activates the whole plot and the landscape elements that surround the school. The Vibeeng School signals playfulness with its red exterior and the active learning environments both inside and out.

The project is the first Danish primary school adhering to the principles of the national master programme for Primary Schools - a model programme for primary schools recently issued by The Danish Enterprise and Construction Authority and the Realdania Foundation, in order to help rethink the physical environment of primary schools and make them better match current needs and ways of learning. The project for the Vibeeng School is based on this programme and Arkitema Architects is thus the first architectural practice in Denmark to meet the challenges of the model programme in an actual project.

Dorthe Keis, associated partner in Arkitema and creative lead on the competition project, is very proud of Arkitema’s winning proposal and states: “Our project lives up to the ambitions of the programme by being a building that is designed and experienced from the inside out and which integrates the whole plot and the surrounding landscape in its spatial structure. Rather than thinking in shapes alone we have been concerned with flow, spatiality and landscape.”

Key Facts

Status In Progress
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Arkitema Architects
www.arkitema.dk

More projects by this architect

NærHeden Masterplan

Visitor Centre Hammershus

Student Housing Tower

House of Vestas

Beach Town Kronborg

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site