World Architecture Day 2014

FRIDAY 18 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Campus Center, Miami, United States 
Friday 18 Feb 2011
 
Miami's new icon 
 
Oppenheim Architecture + Design LLP 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Oppenheim design new campus for Miami Dade College 

Campus Center is conceived of as a portal comprised of a base and a top supported by two towers. The project's mass is sensitively sited to respect its immediate context, establishing a friendly pedestrian experience of plazas, quads, and arcades that provide space for the enjoyment of life. The form, an extruded quadrangle, is carved to maximise openness, flow of activity, and views through the large contoured centre.

The proposed project is a mixed-use building that, in addition to housing the College's 250,000 sq ft Campus Center, will include 146,400 sq ft of two-level street fronting commercial space wrapping the entire base of the building as well as a 41,000 sq ft open-air campus 'Arts Quad' on the third level - that serves as the main distribution level to various programmatic components of the College. The project also incorporates a 250,100 sq ft office component; a 60,000 sq ft meeting facility, a 40,000 sq ft athletic centre, a 798,551 sq ft residential component with 1,142 small studios and one-bedroom rental units, plus a 300-key, 268,400 sq ft full service mid-range hotel.

To enhance and support the activity and excitement of the campus 'Arts Quad', pedestrian entrance points are accessible via minimal ground floor lobbies and monumental stairs (and adjacent escalators). These access points lead to the central ‘Quad’, where the urban fabric and the fabric of the campus are stitched together in a dynamic public space of grand yet humane proportion. Vibrancy at the street level is supported by significant retail stores and businesses that ensure continuous stream of pedestrian interchange. The underground loading / service zone for direct and discrete access limits noise, odours and interference with non-service related functions. The Campus Center is fully integrated with the building and serves as the project’s heart and soul.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Oppenheim Architecture + Design LLP
www.oppenoffice.com

More projects by this architect

Pharrell Williams Resource Center

Wadi Resort

Net Lima

Montclair Lofts

Ilonabay

 
ECOWAN