WAD 2014

WEDNESDAY 3 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Newport Station, Wales, United Kingdom 
Thursday 10 Feb 2011
 
New port of call in South Wales 
 
Ken Price, Peter Cook, Network Rail 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Reinvigorated Newport Station design embraces dividing effect of railway tracks 


An Atkins/Grimshaw team has redesigned Newport Station for Network Rail as part of a citywide regeneration masterplan by Newport Unlimited. Newport is bisected by the railway tracks and as a result, each half of the city has developed its own character. Grimshaw’s design embraces this divide, creating two major new concourses.

The North Concourse is on the civic side of the city and focuses on the needs of commuters. The South Concourse, on the commercial side, is for connecting travellers, day-trippers and tourists. Each terminal’s function is reflected in the distribution of ancillary facilities around the station. Ticket facilities and platform access are split equally between the two terminals.

All the main facilities at both terminals are housed in continuous ETFE and aluminium clad spirals. The spiral form of the station mirrors the journey taken within and helps to ease traffic flow by guiding the passenger from ground level up to the connecting bridge and back down onto the platforms. The use of an ETFE wrap over a steel structure not only creates a very bright and airy space but also, due to the lightness of the material, means the building requires a minimal support structure. This brightness of space is compounded by the inclusion of an oculus at the peak of each building, which doubles as a compression ring to secure the structure.

The old station had a single terminal at the end of elongated platforms and many passengers entering and exiting trains are faced with a long walk to and from the concourse. There was also very little provision for disabled access across the tracks. Therefore, the terminals and their connecting bridge have been positioned relative to the trains stopping positions, easing access and offering stronger connections to the city. Pedestrian routes surrounding the station have also been upgraded.

 

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Grimshaw
www.grimshaw-architects.com

More projects by this architect

Dulwich College Science Building

John Lewis Fashion Pavilion

 
Vola
ECOWAN