THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
JDS Architects, Copenhagen, Denmark 
Thursday 10 Feb 2011
 
Architecture and experience 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The new Holmenkollen Ski Jump: a perfomative project 

The Holmenkollen site has been the cradle of evolution in ski-jumping for more than 100 years. As the city of Oslo will host the 2011 world championships, the facilities required a renovation beyond what the existing structure could manage.

JDS Architects' submission won the international open competition held in 2007 against 104 proposals to redesign the jumping tower and the 30,000 seats arena. Beyond fulfilling the discipline's requirements for many years to come, and providing 100% recyclable materials in a sustainable construction, our project proposes two aspects we believe have led to its completion:

Symbiotic relationship between architecture and experience; the design aims at unifying the various elements present in a ski-jump into one single structure, expression, shape and action. Rather than having a series of dispersed pavilions on site, we've managed to combine them into one organism. The judges' booths, the commentators, the trainers, the royal family, the VIPs, the wind screens, the circulations, the lobby, the lounge for the skiers, the shop of souvenirs, the access to the existing museum, the viewing public square at the very top, EVERYTHING, is contained into the shape of the jump in a symbiosis of programmes and experiences giving the jump a harmonic contextual relationship to the surrounding landscape.

The resulting simplicity of the solution improves the experience of the spectators and the focus of the skiers. There's an impressive feeling of intimacy at Holmenkollen: both audience and jumpers are enclosed in the arms of the ski-jump in a form of an architectural embrace.

Iconographic dialogue between structure and city; there is a crucial aspect to this iconographic issue that our project emphasizes: from its strategic position, at the highest peak over the city, the structure offers the most breathtaking views of Oslo, the fjord and the region beyond. We have designed a public square, on top of the jump, literally a plaza, to let visitors experience Oslo from this exceptional vantage point. It's a new form of public space, using an unlikely architectural form as its host - allowing for a dialogue between the city and its inhabitants.

JDS Architects believe sustainability requires the social realm to be addressed: a project needs to be socially desired and active to be maintained. With this new injection of social space, the ski jump has become a truly vibrant and integrated part of Oslo.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Add your name to this project
JDS Architects
www.jdsa.eu

More projects by this architect

Birkegade Hedonistic Penthouses

Holmenkollen Ski Jump

Latest Jobs in Copenhagen

Architect with Experience in Danish Market

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site