THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
J2 House, Zagreb, Croatia 
Monday 12 Nov 2007
 
A family home 
 
Photogrpahy: Damir Fabijanic 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

3LHD architects complete family residence in Zagreb, Croatia 

The family house for a couple with children is located in the green residential part of the city of Zagreb. The former family house was built in the 1950s on a steep hill slope and did not fully use all the advantages of the site nor did it meet the requirements of contemporary living standards. The beautiful view to the city and large garden was not valued appropriately.
On both sides the site is bordered by a street and a high building. These contextual facts determined the concept and the shape of the new project. The “L” layout with closed fronts protect the house from the street and the neighbouring building. At the same time the garden has been redesigned with all the main rooms in the house oriented towards it.
The living room, dining room and kitchen form a unique space and together with a swimming pool are built into the ground. In this way, being at the same level and separated from each other by a glass wall they bring the garden into the house. The house entrance is above, at street level, together with garage, storages, closet-space and studio. The family area is below the entrance space along with the living and dining rooms.
The materials used for the façades correspond to the spacial organisation of facilities. The living and dining spaces are separated by glass walls which completely open the living space to the outside; on the other hand, the bedroom walls are alternatively panelled by wooden boards.

The J2 House has made it through to the shortlist of six houses for the WAN House of the Year 2007 award. One of these six houses will be named the overall winner next Friday 15 February.

The jury's comment:
The project raised much debate among the judges. On the one hand some liked the fluidity and informality of the layout and use of modest materials. On the other hand, was it not too industrial in style for domestic use? All agreed it was not so perfectly formed as to engender livability and probably adaptability over the years. The judges concluded that its command of the site, its special legibility, its relaxed yet compositional use of limited materials all contribute to its worthy placement in the final 6.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
3LHD
www.3lhd.com

More projects by this architect

Amarin Apartment Village

Hotel Lone

Hotel Lone

Green Pavilion_Restaurant

Zamet Centre

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site