WAD 2014

TUESDAY 16 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Auditory Pavilions for the Dutch Centre for the Arboriculture, Baarn, Netherlands 
Friday 28 Jan 2011
 
Out of this world... 
 
MIII architecten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

MIII architecten designs two satellite pavilions for 'The Mothership' in Baarn 


This project concerns two new additions to the existing Pavilion P1 - built in 2000 - to inform professional customers about the specialisms and other educational matters regarding the arboriculture. The brief was to create two new pavilions as 'satellites' related to the 'mothership', that would be part of the scenery in a very natural way, but still recognisable as organic structures to fit the profile of the company and the existing Pavilion.

Both the volumes evolve from a strictly mathematical grid from various reference points in the area, such as visibility axes in the exhibition garden and historical agricultural scenery.

Also the orientation to the sun was a very important issue, both for philosophical matters like being part of the sources of life, as well as for practical matters like daylight and warmth to the inner-climate. The almost self-evident integration in the natural environment, achieved by this 3-D mathematical extrapolation of the surrounding’s analysis, lead to the creation of clear, constructive structures.

The clarity of the construction-plans remains completely visible by using glass façade panels as transparent physical separation segments. The acquired plastic effect can be seen as the result of the dialogue between the wooden construction frames and the glass fragments of the highly transparent skin.

The glue-laminated wood constructions are evidently an up-dated version of methods that have their roots in the 500 year old Dutch way of wood construction-systems. Together with the very modern glazing and cladding techniques used, the overall result is considered by ZNA as a step forward into the office’s inquiry for the edges beyond conventional perceptive enclosure of space, together with a realistic use of today’s applicable building techniques.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
MIII architects
www.m3architecten.com

More projects by this architect

Bouwbedrijf Boogert

New office and workshop contractor Boogert

Irdeto Head Office

CHESS Headoffice (Solar)

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site