WAD 2014

WEDNESDAY 3 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Voronoi's Corrals, Milos Island, Greece 
Thursday 20 Dec 2012
 
Both a landscape and a house 
 
Photographs by Stale Eriksen, Courtesy of decaARCHITECTURE 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

White limestone shell immerses house into Greek island cliff side 

Voronoi’s Corrals is both a landscape and a house in the island of Milos, Greece. Being in rural and natural setting, the project challenged DECA architecture to understand the landscape in order to confront the complex relation of architecture with its context. This included confronting basic pragmatic issues of infrastructure and sustainability and also less concise yet important issues such as how to preserve and evolve the character of a landscape through its land use or the manner in which scale, materiality, and assembly can directly correlate to the existing qualities of the place.

The project began by identifying the most poignant locations to create a network of experiences within a 60,000 sq m parcel of land. The landscape was activated by creating enclosures through which 300 sq m of domestic program were dispersed. Each enclosure/corral has a logic entirely derived from the site conditions.

The 'Immersion Corral' is on a small plateau at the edge of the white cliffs which characterize the southern coast of the island. This area is exposed to the raw elements and the views are dominated by the coastline’s geological formations and an undisturbed horizon. The enclosure is a limestone shell which is shaped by the stacking, coursing and stepping of long limestone blocks that provide thermal protection and, like the cliffs, age naturally over long periods of time.

The volume steps down to meet the landscape and echoes the slopes of the topography. It contains five distinct spaces divided by four courtyards. The 'Orchard Corral' is an area enclosed within a stone wall of over 700m in length. The corral is planted with 550 olive trees and several species of native flora in order to retain the agricultural nature of the property. As the topography slopes the stone wall increases in height to reveal the façade of three spaces which are otherwise hidden from view by the olive field above it.

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
DECA Architecture
www.deca.gr
 
Vola
ECOWAN