WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Inside-out Art Center, Beijing, China

Wednesday 26 Jan 2011
 

Fresh approach for industrial zone

 
Atelier 11 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Atelier 11 reinvents former factory site in Beijing as modern cultural centre 


As a renovation project, the Inside-out Art Center is part of a cultural industrial zone located in the west part of Beijing. With a total scale of 211,530 sq m, the zone includes studios for artists, lofts, office complex, and exhibition centers. The Art Center is the only construction built out of an existing structure in this real estate project.

The original building of the Art Center was the factory site of a machinery company for about 30 years. With the developer’s expectation to keep and reuse this old structure and create both sale and culture-oriented facilities, the renovation started from the west side of the building and converted that space into a sale office (later used as a service office after the sale was completed). The design intention during this step was to keep the original building envelope as much as possible and to use steel frame in the interior as structural elements. This allowed the architects to add a box-shaped volume inside the existing building and create new rooms for sale service by extending the space outside the existing windows, as an experiment on new approach for renovation.

In the second stage of the renovation starting one year after the renovation of the sale office, a multi-functional art center was built on the east part of the building. The Art Center and sale office were connected by an external passage in the shape of a zigzag tube. It is not only a functional feature for circulation, but also creates a twisted and narrow space that makes the eventual access to the grand exhibition hall an interesting experience for the visitors, with a dramatic contrast of space and scale.

A simplistic aesthetic was adopted for the interiors of the Art Center with the intention to keep some characteristics of the previous industrial building, as a reflection to the history of the site. The original windows, walls, and floors are kept with modest renovation. The combination of daylighting through the high side-windows and artificial lighting on steel-framed tracks fulfills the lighting requirement for exhibitions. As a supplement to the external passage, wide steps are also built to internally connect the spaces of the exhibition hall and the second floor of the sale office.

 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Atelier 11
www.atelier11china.com

More projects by this architect

Main Pavilion for the 9th China (Beijing) International Garden Expo

Atelier 11

Diamond Arena

Pan Long Gu Valley Conference and Exhibition Centre

China National Tennis Center

Pan Long Gu Church

Latest Jobs in Beijing

Senior Design Project Manager - Hospitals

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site