WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Busan Cinema Center, South Korea

Wednesday 19 Jan 2011
 

End in sight for Busan Cinema Center

 
© ISOCHROM.com, Vienna 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Extravagant Busan Cinema Center in South Korea to be completed this year 


COOP HIMMELB(L)AU's design for the Busan Cinema Center and home of the Pusan International Film Festival (PIFF) provides a new intersection between public space, cultural programs, entertainment, technology and architecture, creating vibrant landmarks within the urban landscape.

The concept envisions an urban plaza of overlapping zones including an Urban Valley, a Red Carpet Zone, a Walk of Fame and the PIFF Canal Park. The urban plaza is formed by building and plaza elements sheltered by two large roofs that are enabled with computer programmed LED outdoor ceiling surfaces.

Artistic lighting programs tailored to events of the PIFF or the Municipality of Busan can be created by visual artists and displayed across the ceiling in full motion graphics, creating a lively urban situation at night, but also visible during the day. The larger of the roofs includes a column-free cantilever of 85m over a multifunctional Memorial Court event plaza. The urban zones of the complex are formed by individual and recognisable building objects placed below the outdoor roofs.

The building objects contain theatre, indoor and outdoor cinemas, convention halls, office spaces, creative studios and dining areas in a mixture of sheltered and linked indoor and outdoor public spaces. The design of these spaces supports flexible, hybrid functionality that can be used both during the annual festival period and day-to-day use without interruption.

The urban zones defined by functional surfaces in plan are further articulated in a sectional dialogue between stone-clad 'ground' forms of the CineMountain and PIFF Hill, and the metal and LED clad 'sky' elements of the roofs. The materiality of the building objects differentiates the spaces and articulates the architectural concept. Through their shape, placement and materiality, the various parts create a dynamic and informal tension between the ground and the roof.

The Double Cone is the symbolic landmark entrance element to the Busan Cinema Center and serves as the connective element between the CineMountain and the PIFF Hill. Designed as a steel web drum on top of a series of radial concrete fin walls, the Double Cone also is the only vertical structural support for the large cantilever acting as a large, singular column.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
www.coop-himmelblau.at

More projects by this architect

House of Music

Dawang Mountain Resort

Silk Leaf Stadium

Busan Cinema Center

Martin Luther Church

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site