THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Marco Polo Tower, Hamburg, Germany 
Thursday 13 Jan 2011
 
Maiden voyage 
 
images © Roland Halbe / Behnisch Architekten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Behnisch Architekten completes new residential tower named after Venetian merchant 

Directly on the Elbe, commanding a prominent position in Hamburg's HafenCity, stands the 55-metre-high Marco Polo Tower. It punctuates the end of the route from the inner city out to the new attractions, the Cruise Ship Terminal and the Promenade on Strandkai.  

The tower's 17 above-ground levels, each turned a few degrees on their axis, allow all 58 apartments spectacular views over the harbour and the city. Apartments are between 60 and 340 sq m in area. Generous perimeter terraces and balconies extend the living areas out into a soft play of lines, and lend the tower its distinctive sculptural image. External variations in appearance are reflected in the interiors, in that no level, or apartment, is quite like any other. Load-bearing structural elements and necessary fixed services have all been reduced as much as possible, so that the residents themselves can decide where they want to sleep, cook, eat, bathe or relax. On entering the apartment one has an uninterrupted view over an open plan living room landscape, through generously sized glass panels, to the outside world and Hamburg's roofscape.

The apartments are sold design-ready. Clients can design their new home, with the help of an interior architect, according to their own taste. The concept for residential spaces proposed by the Behnisch Architekten emphasises natural light and views. The Marco Polo Tower brings together high-class living accommodation and a holistic ecological building concept. The recessed façades are protected from direct sun by the overhanging terraces above so that additional sunshades are not necessary. Vacuum collectors on the roof, using a heat exchanger, turn heat into a cooling system for the apartments. Innovative sound insulated air louvres in the sleeping areas make natural ventilation possible without increased noise pollution from outside.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Behnisch Architekten
www.behnisch.com

More projects by this architect

University of Baltimore School of Law

AGORA Cancer Centre

‘Haus im Haus’, Chamber of Commerce

Behnisch Architekten

National Centre for Tumour Diseases (NCT) Heidelberg

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site