THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sanctuary, Lake Bistineau, United States 
Thursday 13 Jan 2011
 
A house in contrast 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New lakeside home takes the rough with the smooth 

The house is comprised of a yin and yang of materials; smooth and rough, contemporary and classic, shiny and dull. The house is clad in a long black brick, aluminium columns and curtainwall, insulated glazing panels, a special blend of EIFS surfacing with large horizontal reveals and wood. The granite slab bridge leads to the frameless glass door with custom stainless handles. The entry is one end of the glass enclosed living room. The curtainwall is a custom 10" deep mullion system. Frameless glass front doors with custom stainless steel handles allow visibility of the living room and beyond. The placement of the suspended chimney creates a small entry vestibule while still being open to the living area.

A ribbon flame fireplace with suspended, curved limestone clad chimney and custom cut stone (all handpicked by the owner) is set in a recessed bed of black river rock. The living / dining / office area have large arched linear beams on aluminium columns. Floating wood slats ceiling panels and two flanking vertical planes of limestone contrast with the curtain wall on the other sides. Kitchen is open to a large den and dining area with a custom, hand chiseled fireplace. The kitchen is equipped with a custom hood, built in espresso maker, refrigerator, refrigerator drawers, dishwashers, double ovens and range.

Glass walls that completely retract connect the den area to an outdoor kitchen and seating area. Adjacent to this is an elevated party deck of solid ipe wood with black slate bamboo planters around the edge. A covered deck is below with an elevated lawn overlooking the lake. This lawn offers a great view of the house in context with the trees and sky reflecting in the glass lets the building be more a part of the landscape and context.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
mike mcswain architect
www.mikemcswainarchitect.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site