WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Aharoni House, Tel Aviv, Israel 
Thursday 13 Jan 2011
 
Modern Moshav 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

STAV architects completes new home near Tel Aviv 

The Aharoni House contains a section that embraces a fascinating opening point to the exploration of an architectural event. The house is situated on a half an acre lot in an old part of a Moshav, located 20 km north of Tel Aviv.

The clients, a family including a couple in their late 30's and their children, asked the architects to plan their new home. The house was requested to embrace their large green yard and that the main focus from angles within the house would benefit from it. A considerably large pool also marked its location in this yard. Therefore, the special combination of the house, yard and pool was to relate to the whole family in the typical warm atmosphere of Israel.

The lot is framed on three sides by an impressive, 50-year-old vegetation. The fourth side is defined by the predominant part of the house itself. The house conducts a dialogue with its surroundings through a series of sections that evolve along a walk relative to the length of the building. The house adopted a new Israeli architectural language to identify with the trend and surrounding context of redesigned buildings in Tel Aviv from the 1930's. This acquired style of a white, geometric, rigid language of Modern Movement, was combined with a colored gesture, attributing family warmth, to fabricate the design of the Aharoni House.

The structure is essentially modern. It assimilates an experiment interpreting an architectural event by means of sections that develop contrasts between a low, wide horizontal space and a tall, narrow vertical staircase, lit dramatically by high positioned windows. The swimming pool, perceived as a horizontal plane, integrates perpendicularly to the rectangular volume of the house, framing a ceremonial entrance. The mirror-like surface and strong rectangular structure create an experience accompanied by natural light from above.

The architectural scene creates two parallel and complementary ways for the resident to experience his place in the world: the entirety, in which the building is situated and which closes the greenery enveloped space, versus the continuity of discoveries and surprises the user encounters during his progress through the house. These individual events are partly repetitive, derived from the rituals that create a home atmosphere, are partly unique, and dependent on time and place. Thus, the architectural structure becomes a home; a place that give a sense of belonging, identity and meaning.


Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
STAV architects
www.stavarc.co.il
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site