WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Balancing Barn, Suffolk, United Kingdom

Thursday 13 Jan 2011
 

Life in balance

 
image © Chris Wright 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

MVRDV completes gravity-defying home in the English countryside 

The Balancing Barn is in a beautiful location in the English countryside, near Thorington in Suffolk. The building is almost unseen from the road. Approaching from the 300-metre-long driveway, the Barn appears as a small two-person house, only seven metres wide, with the pitched roof of a traditional barn. The length of the building is 30 metres, dramatically cantilevered over a descending slope.

This balancing act is made possible by the rigid structure of the building, with 50% of the barn being in free space. From the house there are wide vistas over the Suffolk landscape, adjacent lake and surrounding gardens. Planting around the Barn offers privacy inside the house and in the grounds. The exterior of the building is covered in polished stainless steel, which reflects the colours of the changing seasons.

On entering the Barn, guests arrive in the kitchen and large dining room. A series of four en-suite double bedrooms follow. Between the second and third bedroom lies a hidden staircase, emerging underneath the midpoint of the cantilever, providing access to the garden and swing beneath the Barn. At the far end of the Barn, a large living space is created with full-length windows and a spectacular glass floor to admire the drop. Here visitors are directly connected to nature, through wonderful views of the garden and surrounding landscape.

The Barn responds through its architecture and engineering to the site condition and natural setting. The traditional barn shape and reflective metal sheeting take their references from the local building vernacular. The project was completed on 5th October 2010.

Interiors designed by Studio Makkink & Bey at the Balancing Barn, MVRDV, 2010. Courtesy of Studio Makkink & Bey, MVRDV and Living Architecture

 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Markthal

Serp & Molot Masterplan

Collection Building, Museum Boijmans Van Beuningen

Emmen Urban Hybrid

Madla-Revheim Masterplan

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site