THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House in Portmarnock, County Dublin, Ireland 
Wednesday 12 Jan 2011
 
Irish charm 
 
bone odonnell architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New home in County Dublin by Bone O'Donnell Architects 

The site is located in Portmarnock, North County Dublin, Ireland. Orientated north-south, it is accessed off an existing shared entrance driveway to the south, has road frontage to the west and is bounded by houses to the north and east. The brief was to provide a modern, modest and functional family home in contrast to the more sprawling and traditional style houses then being built on the surrounding sites, to take advantage of the orientation and to provide privacy from the adjoining houses.

The L shaped part single, part two-storey house was conceived as two continuous overlapping and intertwining volumes with contrasting facades, solid and closed to the north and east and open to the south and west. The blank east-facing wall continuously lit internally by rooflights is designed to create a natural boundary to its neighbours, to provide privacy and to conceal the open nature of the other side of the house.

Working with the existing levels on the site, with a fall of 1.5 metres across its length, the house is approached along a ramped driveway to the east and then doubling back entered under a north east facing cantilevered entrance area into a double height roof lit hallway.
This hallway acts as a fulcrum where the two volumes seamlessly connect and slide under and over one another and where all parts of the house can be accessed.

Designed so that people will move intuitively thought the house, steps and a wide ope lead up to the larger higher volume containing the open plan living areas (recessed glazed full height sliding screens divide up the open plan living areas when required and are hidden from view when not in use) with a smaller ope leading to the lower bedroom volume.

A formal living room facing west is accessed separately off the hallway and the hidden stairs gives access to the first floor master suite accommodation and terrace. The living volume slips over the bedroom volume and wraps around to form the first floor accommodation with the southwest facing corner window sitting on the junction of and emphasising the point where the two volumes meet.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Bone O'Donnell Architects
www.boneodonnellarchitects.ie
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site