World Architecture Day 2014

FRIDAY 18 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Black & White Houses, Yarmouk, Kuwait 
Wednesday 12 Jan 2011
 
Two-tone town 
 
AGi Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

AGi Architects completes housing development in Yarmouk 

Located on a main highway in Kuwait, these houses differentiate themselves from their surroundings by their stark façade design. With two contrasting colours, the façade is designed to define the individual houses, while achieving unity amongst all six. White stucco material is used as the base for all the houses, while dark grey bands of stone turn corners, go indoors, and climb up and down, creating flow and continuity throughout the project.

Each of the three adjacent plots divides to accommodate two houses: the front, facing the inner neighbourhood street and the back, facing the 5th Ring Road highway. Services shafts and exterior light wells separate the two houses on each plot.

The front villas are introverted courtyard houses. Large windows of the main spaces overlook this courtyard that create dramatic light and shadow contrasts, while smaller strip windows face the street. Various outdoor spaces are located at different levels to provide ample light into the adjacent spaces, in addition to creating outdoor terraces and pool areas.

The back villas overlook a garden facing the highway. Volumetric spaces and dramatic light-wells drive the visitors into the main entrance of the house, and lead them onto the garden, which not only extends the space to the landscape through large windows, but also acts as a buffer between the houses and the busy road. The landscape separates the houses from each other through different levels that ultimately create privacy and independence from each other.

Natural light and ventilation are an important aspect of the design. Each house has a certain level of complexity in terms of spatial organisation and relationship between indoor and outdoor. With every visit to the houses, one discovers new spatial and visual experiences.
Different levels and careful program layout were studied to achieve maximum privacy from one another.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Editorial

More projects by this architect

UK Pavilion for Milan Expo

Report: Concrete Action 2014

Battersea Power Station: Phase 3

The Farrell Review

RIBA Shanghai Xintiandi Windows Project 2014

More Projects

 
ECOWAN