WAD 2014

WEDNESDAY 17 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Pierre, San Juan Islands, United States 
Thursday 30 Dec 2010
 
A stone by any other name 
 
© Dwight Eschliman 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 6

Add comments | More comments

21/01/11 DE Lamb, Columbus
Magnificent work. Respect for place and space. I hope the owners enjoy living there as much as I do peering and gazing and obsorbing it. Very well done!

Kind Regards,
d
07/01/11 Carolyn, Palo Alto
Fantastic!!!
06/01/11 sanksshep, Brooklyn
hi,
great work! looks awesome1 the only thing is why is the structure a straight cubic form when surroundings are so organic?
Please check this blog out for sustainability reference:
http://sanksshep.blogspot.com
06/01/11 Joseph.K, Perth
It's a pity that the stone had to be drilled and blasted,instead of being celebrated untouched and incorporated into the planning like the J.Bawa Polontalawa Estate bungalow or the Albert Frey House II in Palm Springs,Cal.
05/01/11 sone208, moscow
It*s really talented !
05/01/11 Abdul Kaderali, Toronto
An excellent and creative green response to a rugged landscaped site. The house is an absolute Delight!
 

Award Entry

Olson Kundig Architects designs a retreat nestled in the rocks 

Conceived as a secure and unexpected retreat nestled into a rock, the Pierre (the French for 'stone') celebrates the materiality of this site. From certain angles, the house – with its rough materials, encompassing stone, green roof and surrounding foliage – almost disappears into nature.

With the exception of a guest suite, the Pierre functions on one main level, with an open plan kitchen, dining and living space. A large pivoting steel and glass door opens for access to an outdoor terrace. To set the house deep into the site, portions of the rock outcropping were excavated through machine work and handwork. The contractor used large drills to set the outline of the building, then used dynamite, hydraulic chippers, a selection of wire saws and other hand tools, working with finer and finer implements as construction progressed.

Excavated rock was re-used as crushed aggregate in the concrete flooring. Excavation marks were left exposed on all the stonework, a reminder of the building process. Throughout the house, the rock extrudes into the space, contrasting with the luxurious textures of the furnishings. Interior and exterior fireplace hearths are carved out of existing stone; leveled on top, they are otherwise left raw. The master bathroom’s sink is composed of water cascading through three polished pools in the existing stone. Both the entry sequence and a powder room are fully carved out of the rock.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Olson Kundig Architects
olsonkundigarchitects.com

More projects by this architect

Heritage University

Wagner Education Center, The Center for Wooden Boats

Tech Focus: Olson Kundig Architects

The Bo Bartlett Center

Foss Waterway Seaport

Michael Hammond meets Tom Kundig

Shadowboxx

The Lightcatcher at the Whatcom Museum

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site