THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Oceanfront @ Sentosa Cove, Singapore, Singapore 
Thursday 30 Dec 2010
 
Waterfront living goes Green 
 
AXIS 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

AXIS designs the first private residential project to be awarded BCA's Green Mark Platinium 

Rising majestically from the Sentosa Cove shoreline, the Oceanfront bears a slight resemblance to the bow of a ship. The design draws inspiration from the tropical maritime environment. Its form is designed as an iconic leading ‘ship’ inspired by the prow of a sailing ship with its streamlined form and pristine hull. This maritime metaphor references the past, but also leans towards a bright future.

The jewel of the development is the 15 / 14-storey Block-2 located at the gateway to the Marina, a beacon calling out to the world. It boasts a 270-degree view of the surrounding waterscape. Following Block-2 are four other towers of lower heights that sit on an undulating landscape deck with apartment units mainly facing the marina, altogether comprising a total of 264 residential units.

The facilities for the development are extended into the basement with a sunken valley of connecting spaces and wide swathes of greenery; providing residents places to sit, relax or take a leisurely stroll. The Oceanfront is an eco-friendly design. Based on sun path analyses conducted, planters, balconies and aluminium sun-shading louvers are provided for heat and glare protection. Low-emission glass is used extensively for the façade. The use of prefabricated structures, pre-cast building components and drywall partitions minimized the impact to air, water and noise pollution onsite, and resulted in higher quality control for the individual building components.

Several energy-efficient and environmentally-friendly features are in use throughout the development, such as a pneumatic waste disposal system. Friendly and ‘green’ materials are also used extensively throughout the development. In an effort to preserve site ecology, all the trees cleared for the construction site were relocated. Designed for energy and water efficiency, The Oceanfront @ Sentosa Cove is the first development on the island to achieve BCA’s Greenmark Platinum Award.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
AXIS Architects Planners Pte Ltd

More projects by this architect

The Residences @ W Singapore Sentosa Cove

Montebleu

Latest Jobs in Singapore

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site