WAD 2014

SATURDAY 26 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
T ZED, Bangalore, India 
Thursday 30 Dec 2010
 
Towards Zero Energy Development 
 
COPYRIGHT © 2010 SPACE MATRIX. ALL RIGHTS RESERVED. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

LEED Platinum Rated Residential Enclave 

T ZED (Towards Zero Energy Development), a LEED Platinum rated residential enclave is the picture perfect ensemble of time, space, contemporary thoughts and revolutionary technology. The manifestation of this idea is communicated through spatial tools - be it the space sequence and organisation or elements of space making.

This aspect of spatial communication triggers an instant dialogue between the user and the architecture, which is the key to the success of any project. The client, a builder championing the cause of ecological construction, wanted the community to be a sustainable development and limit the impact on the environment to the absolute minimum. The five elements of sustainability – air, water, waste, energy and biomass have been the core factors driving the design and construction process.

The built spaces and mechanical systems have been customized to accommodate these features. Two precious resources – water and energy – have been conserved in every action, from washing a car, flushing a toilet, or using a microwave. Sky gardens with each home are expected to help sink carbon levels. Energy saving and environmentally friendly construction materials with solar technology are used to reduce thermal loads for air conditioning and to enhance the use of natural daylight for visual comfort.

The entire T Zed Homes stretch is dotted by courts and plazas, and pergolas with benches which modify its micro-climate. The schema of dual existence speaks of a world within a world concept. The elements of the building, its scale, size, volume, degrees of enclosure, levels of illumination as well as texture instill in the observer an ethos appropriate to the place.

The linear site necessitated the main road running along the centre of the site connecting and networking the community activities like a central spine. The apartments in the development are clustered into five types with sixteen different floor plans. Each cluster has a north and south block divided by the central spine and are connected by the wooden bridges.

Being the rectangular elongated site it is, sufficient care has been taken in not just the placement of the clusters but also in the manner each one functions. The central spine converses aptly at each variant - it descends to the basement level between the apartments and emerges to the ground level leading to the individual plots. Amidst the apartments, it opens into the parking space located below each cluster and connects back to the ground level by virtue of the ramps and landscaped areas between these clusters. The spaces between each cluster read differently at every place - either an activity area or a garden space keeping the connectivity and curiosity stirring.

Social

T ZED has brought together many industry experts and inspired innovation. Partnerships formed for this project have resulted in new product development.

Technological

CFL/LED hybrid lighting fixtures and production of over 5 Lac Soil Stabilized Blocks were products created and used for the T Zed homes.

Economic

Materials were sourced locally to reduce energy and empower many local vendors.

Environmental

The main aim in this project is to reduce, if not rule out, the impact on the environment. Give back to the world by designing efficient spaces that consume less energy – integrate daylight, reduce use of materials that bring in heat, harvest rain water, etc. Building to the extent the land can provide is crucial to reduce the building's footprint. This approach begins with educating the client about the benefits of highly efficient, sustainable and luxurious spaces. Taking this project as an example, we have been able to demonstrate that small steps such as using local construction materials, reusing debris can reduce cost and energy consumption.

Productivity

Workshops and discussions helped resolve construction concerns with the use of unconventional materials and technology. Value engineering, end user comfort and feasibility of execution are also factors that the team was trained on.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Space Matrix
www.spacematrix.com

More projects by this architect

Central University of Tamil Nadu

Latest Jobs in Bangalore

Senior Conceptual Designer - Bangalore India

 
ECOWAN