WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Church of living, Utrecht, Netherlands 
Wednesday 31 Oct 2007
 
Stairway to heaven 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Devine design in the Netherlands 

The balcony at the organ is maintained and extended in the shape of a organizing element, free in the space. This element defi nes the different living spaces, like living, cooking and studying, in the chapel. A new spatial hierarchy is created by the asymmetric placing of the organizing element. The object is kept very minimalistic and is given abstract shapes, by which it creates an contrast with the original, soft shapes of the chapel. Despite of their contribution to the dark character of the church, the leaded glass is maintained. For this reason roof light are attached to the space, through which diffused day light enters the chapel. In combination with a completely white surface fi nishes, the leaded glass comes to life. cross sections ground fl oor Specifi c, characterizing elements, like relics, are maintained and used, by which a nice fi eld of tension comes into existence between the old and new function of the chapel. Because of the lack of windows on eye level in the chapel, the church made a closed impression. There had to be made contact with the city. By introducing an new, somewhat bold, abstract modern version of a leaded glass front framing, this contact is created. The glass front is almost Mondriaan-like, and contains references to the original leaded glass, that tells a religious story in a more aesthetic way. In contrast with the white chapel, the bed room, which is situated in the extension of the church, has a very dark character.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Zecc Architecten
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site