WAD 2014

WEDNESDAY 27 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Hundred Foot House, Orinda, United States 
Monday 20 Dec 2010
 
Footprint in the forest 
 
© Tim Griffith 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New home in California from ogrydziak/prilinger architects 

This new 2,400 sq ft house is for a young family moving from the city to the country. In obvious contrast to their urban loft, the new site offers the opportunity to enjoy the bucolic landscape and gentle climate. The design strategy attempts to maximise the exposure of the interior of the house to the lightly forested surroundings. The lot is steeply sloping, and covered with mature oak trees, which provide an ample privacy screen for an essentially transparent house.

The primary program is elongated into a 16 ft-wide 100 ft-long bar, increasing the perimeter adjacent to the outside. The bar is embedded along the slope, its roof tilted to match the site gradient in an effort to merge the primary mass of the house into the landscape. The bar is mirrored on its long axis to create an outside room bounded by a high retaining wall. This strategy combined with the operable rear glass facade has the visual and experiential effect of doubling the width of the living space. The bar undergoes a formal mutation at the division between public and private zones.

While the public program is developed as an extremely open pavilion, in the private zone the basic modular geometry of the original bar shifts and sponsors extension in opposing perpendicular orientations. Various symmetries are at work mirroring the master suite area into a private spa terrace, and generating a modified butterfly roof. The entry to the house also operates as a slice through the house, demarcating the public and private zones. Here, exterior space penetrates the interior, and the procession through the house is monumentalised as a fully transparent slot, stitching the house into the landscape.

The perimeter walls and roof are considered as a continuous skin that wraps the interior with varying degrees of porosity. Throughout the house, the floor, casework, and interior partitions are unified as a single system, a single material. Storage spaces and objects float in the center of the bar, emphasizing the perimeter's ambiguous relationship with the outside.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
ogrydziak/prilinger architects
www.oparch.net

More projects by this architect

Kayak House

 
Vola
ECOWAN