WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
101 Warren Street, New York, United States 
Friday 17 Dec 2010
 
Made in Manhattan 
 
SOM | © Eduard Hueber 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

SOM transforms former parking facility into popular residential tower 

Located on over two acres in Tribeca, at the southern tip of Manhattan, 101 Warren Street transformed an unsightly parking lot into one of the most sought after residential projects in the city. Tribeca’s first large scale luxury condominium, the one-million-sq ft project brought much needed services – a Whole Foods, Bed Bath & Beyond and Barnes & Noble’s to the area – bridging Tribeca with the heavily residential Battery Park City.

Combining 220 luxury residences and 163 market-rate, middle-income, and low-income rental units, the tower is an innovative way to both address market conditions and to provide the city with much needed affordable housing. Each residential type is architecturally separated, with luxury condos located in a 33-storey tower for best views of the city and the Hudson to the west. A low-rise and podium rental component below makes a strong base and creates a bold pedestrian identity, with commercial space on the first and second floors.

101 Warren Street is wrapped in a continuous veil of Jura stone to express a sense of mass and opacity while allowing for spectacular views through floor to ceiling glass. An architectural language of stone was informed by surrounding industrial, six story masonry structures: the condominium tower is clad in a lacework of vertical stone piers, the rental buildings on top of the podium are knit together with a stone wrapper, and the retail base is heavily clad in stone with few vertical windows that show the public space and cafes within. Recessed glass pockets create floating loggias that act as urban yards for residents.

A 101-tree pine forest is planted atop the building’s two-storey base, providing a unique retreat from the city while also reducing heat island effect. The building’s design solution meets the needs of both the developer and residents - it maximises views while creating architecture that is a bold expression on the city’s skyline.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Skidmore, Owings & Merrill LLP
www.som.com

More projects by this architect

Denver Union Station Intermodal Hub

Northshore LIJ Katz Women's Hospital

Sheikh Khalifa Medical City

The Vertical Medina

Jurong General Hospital

The Park Hotel

St. Albans School Marriott Hall

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site