WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Cyan Building, Portland, United States

Thursday 16 Dec 2010
 

Luxury living in the heart of the city

 
Photo by Jeremy Bitterman 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Quality over quantity is focus for designers of the Cyan building, THA Architecture 


At sixteen stories and 380,000 sq ft, the prominent Cyan Building in downtown Portland offers a new mode of sustainable urban living. Designed with the belief that less can be more, most of its 364 units are compact one and two bedroom apartments, with many under 550 sq ft. However, strategic detailing and efficient environmental systems create a sense of spaciousness that belies their affordable cost. With convenient proximity to urban amenities and LEED Gold building performance, Cyan offers quality over quantity to those who value a minimum impact, high density urban lifestyle.

Cyan’s design reflects this priority at every scale. Its units boast oversized double casement windows and sliding partitions that create a sense of openness and allow for flexible configurations. Compact and energy efficient kitchen appliances, dual-flush toilets, and low-flow showerheads and bathroom fixtures enhance energy and water efficiency, while the use of low-VOC finishes and locally-sourced materials with high recycled content reduce Cyan’s resource footprint as much as possible.

Sustainable strategies also operate at the building scale. Cyan runs on 100% electric power derived from renewable resources, and its mechanical system employs high efficiency speed chillers and fan coil units for cooling and heating needs. Coupled with high performance glazing and motion sensor lighting, this results in a 20% energy saving over buildings of similar size and function. With its dynamic glass façade and its ground-level engagement with the streetscape, Cyan is firmly situated in its urban context. However, its adjacency to a series of parks designed by Lawrence Halprin, its lush central courtyard, and an eco-roof of native and adaptive species also offer residents a peaceful urban respite. Rainwater, so abundant in Portland, is captured and filtered by the eco-roof before being stored for irrigation in a 40,000-gallon, on-site cistern.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
THA Architecture
www.thaarchitecture.com

More projects by this architect

Sunshine Canyon Residence

Bayview Branch Library

Mercy Corps Global Headquarters

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site