WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sinfonia Varsovia Concert Hall, Warsaw, Poland 
Wednesday 01 Dec 2010
 
Atelier Thomas Pucher sets the tone 
 
Atelier Thomas Pucher ZT GmbH 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

22/12/10 RJ, London
There are only two kinds of music: Rock and Roll..
07/12/10 idaz, warszawa
spectacular.
the level of images is not great actually.
Could be nice if build but also can look bad.,
depending on the detailling.
07/12/10 Auerbach, F,A,I,A,, HWCY CHASE, MD.
Darned if I understand this building, Looks to me as though many of the seats have a portion of their sight line to the orchestra somewhat blocked. Another attempt at being "ICONIC" ?
 

Editorial

Austrian firm wins competition to design €100m home for Sinfonia Varsovia Orchestra 


The renowned Sinfonia Varsovia Orchestra is to receive a revolutionary new home in Warsaw designed by Atelier Thomas Pucher, following an international competition for the project. Due for completion in 2016, the 20,000 sq m cultural centre will fuse elements of tried and tested performance venue forms to create a space with 'world class acoustic properties'.

Located on a former Venterinary Institute, the new orchestral home will be comprised of a 1,800 seat symphonic hall, large rehearsal areas, merchandise facilities, musical workshops and a small hotel for visiting performers and guests to the venue.

Enveloping these facilities will be a floating wall, creating 'a distinctive place of silence – the basic principal for an orchestra to perform – full of atmosphere and drama'. Behind this wall structure will be a series of hidden rooms and stairs, a narrow surveillance path, all technical infrastructures and a span of 140m without any supporting columns.

The main symphonic hall is a rectangular room with free formed bands of balconies specifically angled to provide the best views to audience members. The three dimensional flow of the balconies and the specific relation to the rectangular volume allow the acoustic properties to be developed on a world class level. Short distances have been retained between the audience seats and the stage to ensure that each listener is able to become completely immersed in the music.

Key Facts

Status Concept design
Value 100(m€)
Were you involved in this scheme?
Atelier Thomas Pucher
www.thomaspucher.com

More projects by this architect

Viertel Zwei Plus

Cube of Education - Amstetten School Campus

Atelier Thomas Pucher

Healing Gardens

Vaikuse Aed - The Garden of Silence

The Garden and the Tower: The OIC Headquarters

Jõekaare Residential Tower

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site