THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Palo Alto Residence, Palo Alto, United States 
Monday 29 Nov 2010
 
Sustainable modernism 
 
Peggy Hamilton 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

'Locavore design' in Silicon Valley by CCS Architecture 

This 5,800 sq ft home was designed for a family of five in Palo Alto, California. The clients both work in the Silicon Valley, and they have 3 young children. The design is specific to their close-knit family needs as well as their rigorous sustainability standards.

The architecture is contemporary, yet has warm, authentic materials and refined details to accommodate a casual, unpretentious lifestyle. The home's bent, linear configuration divides the site; the public, street sides wrap the corner, creating a more private interior. A breezeway leads to the entry and the yard beyond, while also separating the main house from the garage and guest studio. The second floor bridges over these two and becomes the ceiling of the breezeway.

The lower part of the house has primary walls of highly crafted rammed earth made with soil excavated from the site. The upper floor, framed in wood and steel, is clad in wood siding plus aluminum panels. Between the two is an 18-inch ribbon of glass that admits soft light and views while making the upper floor appear as if it is floating.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
CCS ARCHITECTURE
www.ccs-architecture.com

More projects by this architect

Aptos Retreat

Seadrift Residence

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site