WAD 2014

SATURDAY 23 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Imperial Tower, Larnaca, Cyprus 
Friday 26 Nov 2010
 
Human form inspirations 
 
copyright andreas trisveis 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Making a bold statement on Larnaca skyline 


The Imperial Tower is located in a central Avenue in the Southeast part of the city of Larnaca, Cyprus. A multi-purpose commercial building that consists of seven levels as well as a basement. The ground level and mezzanine are allocated for retail space, next two levels for office space and the remaining two floors feature living and office spaces.

The top level comprises of a roof garden with a swimming pool for the exclusive use of the building tenants. The basement is used solely for parking space and storage. Andreas Trisveis the senior architect of Mobius Design Group, used inspiration from the human form and free line curves in the world of fashion and fashion media, for the design of the Imperial Tower.

Reinforced concrete was intentionally left exposed, so to aid the free form casting. Trisveis cast organic forms which were taken as fragments from close up images of the female human shape. The seven levels of the building are sandwiched between three exposed, reinforced concrete-cast, free-standing walls, each of approximately thirty meters in height.

These work as the main structural support for the entire tower. The first two levels of the building were designed to be deliberately larger in floor area capacity in comparison to the rest of the levels which are located above, in order to meet the commercial needs of the plot. The five remaining levels are smaller to provide the architect with the freedom of shifting selected floor slabs to create a more dramatic look to the building.

As a result, the last two levels are cantilevered outwards by five meters, aiming to achieve a dynamic appearance of the entire structure. On the third reinforced free standing wall which is located on the rear of the building, a metal structure was added, resembling the backside of a female bodice as a reference to the female shape and its reaction to fashion. This was intentionally done in order to hide the mechanics, apparatus and overall machinery serving the air-conditioning and ventilation of the building.

 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Mobius Design Group
www.mobius.com.cy

More projects by this architect

The Aura Residence

 
Vola
ECOWAN