WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Water-Cooled House, Singapore, Singapore

Thursday 25 Nov 2010
 

A real water-cooler moment...

 
Photos by: Albert Lim 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Wallflower completes new luxury residence in Singapore 

The site enjoys a verdant screen of mature trees from adjacent properties and a light year round breeze. The owner’s program was for a contemporary home that prioritised environmental coolness in the tropical humidity while being able to enjoy the luscious surroundings. The concept developed for the home inverted planning and hierarchical norms common in local residential planning.

To fully appreciate the visually rich natural environment and stretch the potential for visual depth and distance, the main living room and study are located in a pavilion on the second storey. Visitors are guided to the living pavilion above via a spiral staircase that touches down within the entrance foyer. Above, a dark reflecting pond surrounds the pavilion to refine and frame the experience of isolation. The second storey pond is also designed to thermally insulate the dining, bedrooms and family spaces underneath from solar heat gain. In the same way, the water body above also helps to regulate temperature swings within the house.

The first storey residential and household service functions are delineated by a long continuous light and air well that is paralleled on the ground by a similarly long and continuous koi pond. As with the second storey pond, the air well and first storey koi pond is also designed to facilitate the micro-cooling of first storey rooms and spaces. The pathway doubles as a conduit for prevailing breezes; the koi pond’s thirty metre length and two metre width exposes a sixty square-metre surface to those breezes for evaporative cooling. All this happens within the house.

As a gesture to the prominent role that water plays within the residence, an oculus within the pond highlights the main entrance, the circle of sunlight cooled and animated by the constantly changing sinusoidal patterns of refracted rays through the water above.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Wallflower Architecture + Design
www.wallflower.com.sg

More projects by this architect

Travertine Dream House

Wallflower Architecture + Design, Singapore

Water-Cooled House, Singapore

Enclosed Open House

Six Ramsgate

Latest Jobs in Singapore

Graduate Architect

Project Architect

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site