WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
9919 Jefferson Boulevard, Culver City, United States 
Monday 08 Nov 2010
 
California to the core 
 
Ehrlich Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New office development designed to achieve LEED certification 

The 9919 Jefferson Boulevard project in Culver City, California, consists of two three-storey buildings and includes 10,535 sq m of program and 11,361 sq m of parking. The structures will serve as for-lease office space and retail.

The buildings' mass and façade design acknowledge the site configuration, solar orientation, and adjacent structures, using a warm colour palette of red and orange glazed elements. On the ground level, the buildings are accessible on all four sides and augmented with landscaped areas. Space between the buildings contains a semi-public plaza. Ground level commercial lease space is enclosed with a floor-to-ceiling glazed wall system, allowing for visual transparency between interior and exterior at the pedestrian level.

The upper floors are glazed with window walls along all four sides. The floors are cantilevered to the outside providing all external circulation. All building core functions including stairs, elevators and restrooms have been taken to the outside in order to provide for a maximum of uninterrupted lease space.

The two buildings share a vertical circulation core, located in between the structures within the courtyard space, with additional stairs at the front and the back of the buildings. The front stair facing a main thoroughfare is integrated into the façade screening system, creating an interactive relationship with the public space as it allows the façade to 'peel off' the surface of the building and reach out towards the street. 

An external, screened, modularized panel system covers the south façade on both buildings and circulation core. The screen system is made of vertical insulated red and orange tempered glass units in varying heights and is suspended from the exterior floor and roof deck edges. Placing the panels at varying elevations maximizes views while also moderating direct sunlight.

Key Facts

Status In progress
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Ehrlich Architects
www.ehrlicharchitects.com

More projects by this architect

UAE Federal National Council, New Parliament Building Complex

New Abuja City Gate

ASU Walter Cronkite School of Journalism & Mass Communication

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site