WAN Awards

TUESDAY 25 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Bajaj, Pune, India 
Monday 08 Nov 2010
 
Driven toward the future 
 
Edifice 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Edifice Consultants design new offices at India's Bajaj automobile plant 

Indian Automobile giant Bajaj decided to set up a backend design office and styling studio on their 200 acre partially operational production plant at Pune, India. The brief called for the styling studio to be retrofitted in the existing factory shed, which has open spaces on the north and east and the backend design office in a nearby L shaped plot, earlier a fenced storage yard. Despite the plots being set apart with marginal visual connectivity, the client desired some level of engagement.

Keeping in mind the highly sensitive private environment in which cars are designed, the styling studio and its immediate precinct are screened in a fluid, metal clad structure inspired by the auto body. The fluid structure screens the open north court at a human level, ascends, enclosing a tree cluster, screens and defines the private outdoor viewing area, curving back to embrace the factory built form, acting as a shaded corridor that connects to the covered walkway emerging from the design office.

The design office planned over two levels is conceived as ribbon of spaces organised around a lofty L shaped atrium. Interlocking green open spaces are woven around the design office, improving quality of workspaces within. In response to the brief, the built form expression addresses the context, establishes visual correspondence; an urban sculpture within the precinct, engaging the users.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Edifice Consultants Pvt. Ltd.
www.edifice.co.in

More projects by this architect

Political Party HQ

Reliance Energy HQ

Bajaj

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site