WAD 2014

WEDNESDAY 23 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Alibaba Headquarters, Hangzhou, China 
Saturday 06 Nov 2010
 
Supply and demand 
 
images © Peter Bennetts 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Hassell completes new HQ for Alibaba in Hangzhou 

Alibaba Headquarters in Hangzhou establishes new international workplace standards in China, providing 150,000 sq m of flexible open plan office space within a campus-style layout. The dynamic campus, completed in October 2009 and accommodating approximately 9,000 employees, is arranged around a central open space or ‘common' surrounded by a cluster of buildings or ‘neighbourhoods' varying in height from four to seven storeys.

Alibaba's brief required an understanding of an emerging private enterprise in China to establish the company's identity and position in a unique manner. Within the historically government controlled Chinese commercial environment, Alibaba has become one of the world's largest e-commerce businesses. Its positioning needed to support a progressive, innovative and international corporate culture while embracing Chinese qualities of respect, humility and history.

Based on concepts of connectivity, clarity and community, the built form and the designed ‘spaces between places' are integrated so that each defines the other. The grand central space is complemented by a series of intimate gardens that nurture the individual within the larger corporate community. The long, narrow floorplates help create a strong sense of place at a legible scale, and establish physical connection throughout the campus. Visual permeability -the ability to see into and across the major courtyards into other parts of the complex - is key to achieving the sense of community and connectivity.

The workplace is designed to encourage informal, creative meetings throughout the complex. Hubs, internal and external streets, bridges, roof terraces and strategically placed destination points contribute to the collaborative environment. Buildings, floorplates and the facade have been designed to maximise access to natural light and air flow to all workstations.

The Hangzhou context is embraced with garden networks and sunshading screens that represent Chinese ice-pattern window screens, a feature of the city's renowned historical gardens.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
HASSELL
www.hassell.com.au

More projects by this architect

Oncology Centre, King Hamad University Hospital

Sydney Light Rail

Shenyang Hutai New Town

Tbilisi Zoo

Waterbank

123 Albert Street

One40william

Man-Built Island of Dongqian Lake

Tianjin Binhai Transport Interchange – Public Domain

Trainshed Way

Coast to Coast Light Rail

SA Water House

ANZ Centre

 
ECOWAN