THONET

FRIDAY 31 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Brørup Sparekasse, Fredericia, Denmark 
Friday 05 Nov 2010
 
shl are on the money 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Danish bank gets a dynamic new image with a façade in DuPont™ Corian® 

Architectural innovation in building facades has arrived in Denmark via a dynamic project for a new branch of Brørup Sparekasse bank in Fredericia, conceived by schmidt hammer lassen architects. The new 1,600 sq m building is characterised by dramatic external cladding made from DuPontTM Corian® as part of a ventilated façade concept. This high-impact project is the first application of DuPontTM Corian® in terms of the external cladding of buildings in Scandinavia and among the first such pioneering installations of its kind in the world.

Within a program to develop a new corporate identity, Brørup Sparekasse wanted to update its image in the local community and among employees, and to attract new customers. The aim was to create a building that merges values and service, representing a high level of innovation both aesthetically and functionally.

The three level building comprises an urban plaza to the east, which flows into the main building and entrance, at which point the façade is inwardly inclined. The opposite end the building culminates in a drive-in feature, designed as a dynamic shape in synergy with the sculptural expression of the building.

The building is characterised by a subtle puzzle-like pattern of solid forms in DuPontTM Corian® providing a homogeneous external façade that makes the Brørup Sparekasse elegantly stand out in the area. This pattern neatly integrates square windows, adding ‘vibrancy' to the resulting visual composition and emphasizing the building as a kind of ‘dynamic sculpture'.

"The façade is made with panels of DuPontTM Corian® of different size and geometry, creating a sort of puzzle. Seen from a distance, the building seems enclosed into a seamless skin, even if the panels have a certain distance from one another. Coming closer to the building, the façade reveals its composition: panels of different size and geometry separated by small distances to create an impression reminiscent of a giant Tetris. The size, geometry and flow of the panels around the building reflect a precise mathematical pattern that creates the building envelope," explains architect Klaus Petersen of schmidt hammer lassen architects.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Christchurch New Central Library

Island School

Ningbo New Library

Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Shanghai West Bund Biennial Pavilions

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site